ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm a szót, elnök úr. Kovács Tibor képviselőtársammal ebben a kérdésben vitatkoznék. Egy gazdasági társaság sem vitatja, hogy a szennyező fizet elve Magyarországon is megvalósuljon. Egy parlamenti képviselő sem vitatja ezt a kérdést. De úgy előterjeszteni egy adótörvényt, hogy nem tudjuk még az uniós belső törvényhozásból adódóan, hogy milyen mértékű lesz az a minimum, amelyet illő lenne bevezetni a tagországokban, hogy milyen kedvezményi körökkel fogja kiegészíteni, úgy elfogadni egy törvényt, egy kicsit furcsának tartom.
(13.30)
A másik pedig, amit nagyon furcsának tartok, hogy van egy ajánlás az Unió részéről, amely egy minimumot határoz meg, amit majdan minden tagországnak érvényesítenie kell. Mit teszünk mi most, mit tesz a magyar költségvetés? A minimum fölötti mértéket próbálja meg beemelni ebbe a két adófajtába. A szomorú ez, tulajdonképpen. Mert, ha azt mondjuk a magyar társadalomnak, hogy igen, Magyarországon is a “szennyező fizet” elv valósuljon meg, az égvilágon mindenki amilyen mértékben hozzájárul a szennyezéshez, fizessen, valamilyen mértékben, járuljon hozzá, de tessék egy fokozatossági elvet betartani ebben a kérdésben! Mert, ha azt mondjuk, hogy most a minimum és majd utána százalékosan ennyivel és ennyivel emeljük meg, és körülbelül hat év múlva kerül a százszázalékos kiterjesztésre, akkor azt mondom, hogy korrektek vagyunk. De ha egyből úgy kezdünk egy törvényt, egy adófajta bevezetését, hogy mindjárt fölötte, rálicitálunk tulajdonképpen az uniós elvárásokra, akkor egy kicsikét szomorú vagyok.
Nem véletlen, hogy az Unión belül is meghatározták a minimumot, képviselőtársam. Egészen biztos, hogy ez Dániában is problémát jelent, de problémát jelent Hollandiában és Németországban is, azért határoztak meg egy minimumot. Nem azt mondták, hogy csatlakozó országok, tessék, 50 százalékos, magasabb mértékben állapítsák meg a saját adónemeiket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me