GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Megpróbálok az intelemre figyelve még egyszer nem szót kérni, ezért megpróbálom azt a fajta gondolkodásmódot, amit az előzőekben is érzékeltettem, nagyon röviden felvázolni. Nem a pénz és a forint oldaláról közelítem meg feltétlenül és csak a dolgokat, hanem azt mondom, hogy az az élő környezet, amely körbevesz minket, nem mindegy, hogy az idő előrehaladtával hogyan és milyenképpen alakul. Akár a levegő, akár a víz, akár a talaj szennyezettsége nem mindegy, hogy a következő generációt hogyan és miképpen érinti meg. Azok a terhelések, amelyek érték ma, érték a múltban és érik vélhetően a jövőben is a környezetünket, mértékadó módon kihatnak az utánunk jövő generáció életére is.
Éppen ezért nem tartom torznak azt a fajta logikát, hogy mindenfajta olyan eszközt használjunk, amely a kibocsátás, a környezetterhelés tekintetében fékként hat. Egyetértek persze azzal, amit Lenártek úr mondott, hogy adott esetben ez igen nagy terheket is róhat bizonyos kibocsátókra vonatkozón, ezért nyilván a másik aspektusát is nézni kell a dolognak, ha már a pénzről beszélünk, ez pedig az, hogy hogyan lehet másik oldalról segíteni ezeket a vállalkozásokat.
Csak a példa kedvéért említem: ha másról nem beszélek, csak a társasági adó 18-ról 16 százalékra történő csökkentéséről, akkor lehet, hogy ezt a példát is érdemes kiszámítani, nem csak azt, amit Lenártek úr kiszámolt, és még rakhatnék mellé más ilyen kiegészítő gondolatokat, és valószínűsíthetően akkor más a dolgok egyenlege. Ezzel együtt persze azt kell mondani, hogy bizonyos kibocsátók számára, főleg akik a környezetüket nagymértékben szennyezik, ez jelentős károkat okoz, ez jelentős terheket hoz. Ez a célja a dolognak: a kibocsátás tekintetében csökkenteni kell - megszüntetni nem lehet, de csökkenteni kell - a terhelést.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me