KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha ez a javaslat valóban környezetvédelmi célú lenne, és ez lenne ennek a fő oka, akkor valószínűnek tartanám - lévén, hogy becsülöm annyira a szocialista képviselőket, hogy kinézek belőlük szakértelmet, meg a kormányból is -, hogy a törvényjavaslat nem váltana ki közvetlenül olyan hatásokat, amelyek kifejezetten ellenkezőek, és ellentmondanak a környezeti értékeknek, az emisszióellenességnek, meg mindannak, amit önök mondanak.
Egy példán keresztül hadd világítsam meg. Önök ebben a törvényben egyáltalán nem differenciálnak. Mindenki tudja, hogy ráteszik ezt az energiaadót a közüzemi fogyasztók esetében a villanyárammal és a földgázfogyasztással rendelkezőkre. A városi tömegközlekedésben a villamos felső vezetékkel történő szállítás kifejezetten preferálandó lenne minden máshoz képest. Ugyanis környezetvédelmi szempontból kimutatható, mindenki tudja, hogy ez az a tömegközlekedési ágazat, amely a legkevésbé terheli a környezetet.
Kérdezem én: ebben a törvényben hol van bármifajta preferencia a villamos felső vezetékkel vontató társaságok számára? Nincsen. Mit jelent ez? Az üzemi veszteséget pont abban a tömegközlekedési ágazatban emelik, amit támogatni kellene. És egyébként félreértés ne essék, ez visszacsatolódik azonnal a villamosjegy árában is! Önök is tudják pontosan! Szalay Gábor, aki SZDSZ-es képviselő, Demszky Gábor révén egészen biztosan tudja, hogy a tömegközlekedés közvetlenül az összeomlás előtt van. Ha a BKV, ha a DKV, ha a Szegedi Közlekedési Vállalat nem akarja megszüntetni az elektromos vontatást, mit fog csinálni? Ezt azonnal beépíti a jegyárba, mert nincs honnan finanszírozni a veszteséget.
Így tehát összefoglalóan: itt van egy példa - ebben a törvényben nincs környezetvédelmi logika, ráadásul a hatásait tekintve azonnal megjelenik a fogyasztóknál.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me