LÁZÁR MÓZES

Full text search

LÁZÁR MÓZES
LÁZÁR MÓZES, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A gazdasági bizottságnak nincs többségi előadója, nincs többségi véleménye. Azt gondolom, ez a hallgatás rendkívül beszédes, ugyanis amikor a bizottsági ülésen ezt a javaslatot tárgyaltuk, akkor kormánypárti részről mindössze egyetlen rövid kérdés hangzott el, amelyről kiderült, hogy már az elhangzás pillanatában okafogyottá vált. Ugyanakkor a többség 12:9 arányban megszavazta ezt a javaslatot, és nem kívántak többségi véleményt megfogalmazni. Még egyszer hangsúlyozom, ez önmagában véve beszédes hallgatás.
Olyan irányelv alapján terjesztette elő a kormány ezt a javaslatot, amely túl van a második olvasaton az Európai Unióban - ami szeptember 24-én történt -, és mint említettük, nagy valószínűséggel elfogadásra kerül. Ugyanakkor vannak kételyeink ezzel kapcsolatban, és most azt szeretném elmondani, hogy mi alapján fogalmaztunk meg kisebbségi véleményt.
2004. május 1-jétől leszünk az Európai Unió tagjai, de ez a javaslat már ezt az új adót 2004. január 1-jétől kívánja bevezetni. Így gyakorlatilag négy hónappal előrehozzuk azt a kötelezettséget, amely ránk hárul. De ez a kisebbik probléma. A nagyobb problémát abban látjuk, hogy megfogalmazásra került, megawattóránként és gigajoule-onként minimálisan mekkora mennyiségű adót javasol ez az irányelv. Eszerint - ha ezt az előterjesztő is elismeri - 260 forintos euróval átszámolva mindkét esetben 40 százalékkal magasabb adót javasol négy hónappal előbb az előterjesztő. 130 forint/megawatt helyett 186 forintot, és 39 forint/gigajoule helyett 56 forintot, ez tehát mindkét esetben több mint 40 százalék.
Megfogalmazásra került az előterjesztésben és az expozéban is, hogy milyen fontosak az energiatakarékossági és a környezetvédelmi szempontok. Sőt, az is elhangzott a gazdasági bizottság ülésén a kormány képviselőjétől, hogy a gazdaság versenyképesebb lesz önmagában ettől az új adótól. Ezt erősen vitatnánk, egyrészt azért, mert önmagában attól, hogy - egy rövid mondattal - a bevétel a költségvetést illeti meg, de az ebből folyó bevétel irányítottan nincs valamilyen környezetvédelmi vagy energiatakarékossági jellegű felhasználásra fordítva, azt várni, hogy egy új adó majd önmagában környezetvédelmi és energiatakarékossági - nem beszélve arról, hogy gazdaságossági - szempontokat eredményez, szerintünk nem állja meg a helyét. Sokkal jobb lenne, ha tudatosabban használnánk fel. Ehhez nyilvánvalóan alkalmunk lesz majd módosító javaslatokat benyújtani.
Szeretném aláhúzni és megerősíteni - amit Parragh Dénes képviselőtársam is elmondott, és az előterjesztő többször hangsúlyozott a gazdasági bizottság ülésén -, hogy ez a lakosságot közvetlenül nem érinti. Valóban, közvetlenül nem a lakosságot érinti, ugyanakkor senkinek ne legyenek illúziói, hogy a vonal legvégén ki fizeti meg a többletterhet. Nyilvánvalóan a fogyasztók és a lakosság.
Nagyon fontos és külön szeretném kiemelni - amit megfogalmaztunk a gazdasági bizottság ülésén -, hogy a legnagyobb terhet az önkormányzatoknak fogja jelenteni ez az új adó, mert ők működtetnek és tartanak fenn intézményeket, és ez olyan újabb többletteher az önkormányzatok számára, ami a következő évben ismételten megoldandó feladat elé állítja őket, amely - tudjuk nagyon jól - a “több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak” elvének a megfordításából ered, és ezt nem győzzük hangsúlyozni itt a parlamentben.
Túlmutat az irányelv keretein, hogy a hőszolgáltatás és a szén területén már most kedvezményt biztosít a javaslat. Ugyanakkor Magyarország még csak próbál ebben az ügyben derogációt kérni - de mi van akkor, ha nem sikerül? Ez olyan kérdés, amelyre már most jó lenne, ha választ adna az előterjesztő. Ha nem sikerül elérni a derogációt, akkor lesz-e kompenzáció vagy bármilyen más megoldás?
Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Újabb adó, újabb energiaár-emelés az, ami előttünk van, tehát senkinek ne legyenek illúziói: ez bizony ismételten többletteher a lakosság számára.
A bizottság 12:9 arányban leszavazta a véleményünket, tehát a többség elfogadta a javaslatot, amely többség egyébként véleményt nem fogalmazott meg.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me