DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tehát a honvédség új kihívások előtt áll, hiszen a NATO és nemsokára az Európai Unió részeként nemzetközi feladatokban kell részt vállalnia. A védelmi felülvizsgálat eredményei már a modern, XXI. századi magyar haderő kialakításának irányába mutatnak.
A honvédelmi miniszter a közelmúltban jóváhagyta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem átalakításának terveit. Már a 2004-es tanévtől az egyetemen a korábbi három helyett két kar működik a jövőben, valamint az oktatók létszáma is tovább fog csökkenni 15 százalékkal. Mint az kiderült az intézmény rektorának tájékoztatójából, az átalakítás szükséges és indokolt, tudniillik a Magyar Honvédség létszámának csökkentése miatt más típusú lesz az igény az egyetemi és főiskolai szintű alap- és posztgraduális képzésekre. Ezzel egyidejűleg azonban növekszik a tanfolyami képzés jelentősége, ezen túl pedig a távoktatás aránya. A tervek szerint a 2004-2005-ös tanévtől a két első évben minden hallgató egyforma képzést kap, és csak ez után kell dönteniük arról, hogy melyik szakot választják.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a modern magyar hadsereg elméleti bázisa, amely bázis fejlesztése és átalakítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a védelmi felülvizsgálat eredményei ne csak papíron létezzenek. Az egyetem múltja és jelene azt bizonyítja, hogy az oktatásban részt vevő tanárok - legyenek katonák vagy civilek - képesek alkalmazkodni a kor kihívásaihoz és főleg a politikai vezetés által elvárt követelményekhez.
A katonai és a biztonság- és védelempolitikai szakmák iránti társadalmi megbecsültség egyik jele az lehet, hogy milyen létszámban jelentkeznek hallgatók az egyetemre, és milyen a felvételi ponthatár. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem az idén nagyon jól teljesített, volt olyan szak, ahová csak 112 ponttal lehetett bekerülni. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megőrzése és fejlesztése közös feladatunk, oktatóké, diákoké, felelős politikusoké.
Kérdezem tehát a tisztelt miniszter urat, milyen további szakmai és személyi változtatásokat tervez a minisztérium a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a haderőreform érdekében, valamint milyen eszközökkel kívánja elősegíteni a Honvédelmi Minisztérium a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem további fejlesztését.
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me