DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! 113 évvel ezelőtt, október 6-án az aradi színház előtt felavatták Zala György remekművét, a Szabadság-szobrot a kivégzett 13 aradi vértanú és a szabadságért küzdő áldozatok emlékére, az aradiak és a nemzet közadakozásából. Ez az emlékmű igen nagy szimbolikus erővel bír, és ez a mű a magyar és az egyetemes európai művészet hírnöke. 1887-ben Trefort-díjat kapott a brüsszeli nemzetközi műemlék-kiállításon.
Az Aradon, 1849. október 6-án kivégzett 13 tábornok között volt birodalmi német, osztrák, horvát, szerb nemzetiségű, de a később kivégzett személyek között is számos nem magyar nemzetiségű áldozat volt. Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc nem csupán a magyar nemzet szabadságát akarta megvédeni a Habsburgok és az orosz szövetségesek ellenében, de egész Közép-Európa szabadságáért folyt a küzdelem. Nemzetiségre tekintet nélkül az ő emlékükre és tiszteletükre áll a szobor.
Tisztelt Képviselőtársaim! A történelem kifordított sok mindent. A szobor körül kialakult érzelmi hullámok, nem ritkán gyűlölet oda vezetett, hogy 1925-ben a szobrot eltávolították. Négy éve ismét látható darabjaiban a minoriták udvarán a szobor. Az utóbbi időben minden sikerült, hogy újból álljon október 6-án, köztéren a szabadságszobor. Sikerült Arad város rendezési terve. Sikerült megszerezni a művelődési minisztérium engedélyét, a prefektúra engedélyét, költségvetési támogatást, és nagyon sok pénz gyűlt össze adományokból, és minden feltétel adott ahhoz, hogy ez a szobor álljon október 6-án, Aradon, nyílt téren.
A Nagy-Románia Párt aláírásgyűjtése nyáron már sok rosszat sejtetett, majd a művelődési bizottság döntése az egész európai kultúrkör arculcsapása. A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint ez a döntés sem a jószomszédsággal, sem az európaisággal nem fér össze. Figyelmen kívül hagyja a történelmi tényeket, Erdély sajátos történelmét. A döntés szakmailag nyilvánvalóan alaptalan, a politikai elfogultságtól pedig izzik ez a döntés.
Tisztelt Képviselőtársaim! A román kormány és a magyar kormány felelőssége is, hogy az európaiságot szem előtt tartva, az európai felzárkózás felgyorsítása érdekében mit tesz az elfogadhatatlan döntéssel szemben.
A Magyar Demokrata Fórum nevében felkérem a magyar kormányt, személy szerint a miniszterelnök urat és személy szerint a nemzeti kulturális örökségért felelős miniszter urat, haladéktalanul tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy október 6-án álljon az aradi Szabadság-szoborcsoport. Álljon a sarkára a kormány, a miniszterelnök úr is és a miniszter úr is, és várja el a román miniszterelnöktől, hogy a decemberi Kempinski-találkozó gesztusát most adja vissza a miniszterelnök úrnak Năstase miniszterelnök úr, hiszen akkor Medgyessy Péter miniszterelnök azt vállalta, hogy a magyar nép Trianonhoz fűződő nehézségei ellenére elmegy a román nemzeti ünnepre, köszönti Năstase miniszterelnök urat és köszönti a román népet. Most a román miniszterelnöktől várhatjuk el mi mindannyian, a politikai erők pedig különösen, hogy saját nacionalista erőivel szemben tegyen egy gesztust miniszterelnök úrnak, a magyar népnek, és adja vissza mindazt, amit decemberben a Kempinskiben a román miniszterelnök és a román nép Medgyessy Pétertől megkapott.
Sokan szeretnénk ezt a szobrot avatni október 5-én, méltósággal és ünnepélyesen. Ha ezt Năstase miniszterelnök úr október 5-ére nem teszi lehetővé, sajnos lehetetlen helyzetbe hozza a magyar miniszterelnököt is. Ez az ő felelőssége a szoborállításban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban. - Szórványos taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me