KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Alelnök Képviselő Asszony! Azt hiszem, hogy az alelnök asszony szájából igen hitelesen hangzott mindaz, amit elmondott, hiszen ő volt az, aki nagyon jelentős és eredményes erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a sok-sok éve, évtizede az aradi várban eldugott szoborcsoport onnan kiszabadult, és ideiglenes elhelyezést is nyert a minorita rendház udvarán.
(13.30)
Nincs köztünk véleménykülönbség abban, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének az évfordulóján a szoborcsoport már a korábbi helyén álljon. Természetesen nem egyedül a magyar kormányon és nem is a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen múlik, hogy ez az erőfeszítés mennyiben lesz sikeres.
Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy korábban, amikor az aradi tanács hozott egy pozitív döntést, amelyben hozzájárult a szoborcsoport újra történő felállításához, majd magyar részről megtettük a szükséges társadalmi és kormányzati erőfeszítéseket is a szobor restaurálásához szükséges pénz előteremtésére és a felállítás költségeinek a fedezésére, akkor úgy tűnt, hogy a dolog megfelelő módon és a megfelelő úton halad. Egyébként ezt jelezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is, amely a kérdésben folyamatosan kapcsolatban volt a román vezetéssel. A keserű meglepetés augusztus táján történt, amikor a kulturális minisztérium, hivatkozva egy törvényre - amely szerint egy bizottság dönt minden szobor, emlékmű felállításáról - jelezte, hogy nem értenek egyet az aradi tanács döntésével, és nem járulnak hozzá annak a végrehajtásához.
A miniszterelnöknek - aki a kormány álláspontját képviseli - az volt az álláspontja, hogy ő ugyan nem ért egyet a szobor újra felállításával, annak Nagy-Magyarországra utaló szimbolikája miatt, és nem is támogatja azt, de nem fogja megakadályozni, és ez akkor elegendőnek tűnt az aradi városi tanács döntését figyelembe véve. Azóta a kormányfő magatartásában is történt változás, és miközben Mádl Ferenc köztársasági elnök úr Ion Iliescu köztársasági elnökkel tárgyalt, én a külügyminiszterrel folytattam megbeszélést, amelyen természetesen ez szerepelt az első helyen a megvitatott kérdések között.
A magyar kormány megteszi a lehetséges lépéseket, szorosan együttműködve és folyamatosan konzultálva az RMDSZ-szel. Az RMDSZ külön is kérte, hogy semmilyen lépést ne tegyünk az ő egyetértésük nélkül, és én ezt nagyon is helyénvalónak tartom. Az ő egyetértésükkel írt Medgyessy Péter négy nappal ezelőtt Adrian Năstase miniszterelnöknek egy levelet, amelyben sürgette a szoborcsoport újra felállítását, én - ugyancsak az RMDSZ-szel egyetértve - vetettem fel a kérdést a külügyminiszternek. A köztársasági elnök tárgyalásairól nincs információm, mert az párhuzamosan zajlott, de természetesen biztos vagyok benne, hogy ő is felvetette ezt a kérdést.
A román félnek az az álláspontja, hogy - erre a törvényre hivatkozva - most nem lehetséges a szoborcsoport újra felállítása, de készek arra, hogy egy korábbi elképzelést felelevenítve létrehozzák a román-magyar megbékélés szoborparkját. Én a két kérdést nem kapcsolom össze; azt mondtam, készek vagyunk egy ilyet is megvizsgálni, és azt javasoltam, hogy jöjjön létre történészekből egy vegyes bizottság, mert nem mindegy, hogy a megbékélés parkjának mi a tartalma. Jeleztem azt is, hogy erről is és a szoborcsoport újra felállításáról is a legközelebbi alkalom, amikor a tárgyalásokon ezeket újra napirendre lehet tűzni, Medgyessy Péter miniszterelnök szeptember 23-ára tervezett bukaresti látogatása, ahol aláírásra kerül majd a kedvezménytörvény romániai alkalmazásáról született megállapodás is.
Ez az, amit a kormány pillanatnyilag mondani tud, és az RMDSZ-szel természetesen továbbra is együttműködve mindent megteszünk azért, hogy elérjük azt, ami közös cél, és ami a két ország jó viszonya és a megbékélés szempontjából rendkívüli fontosságú.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me