ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben sokszor hallhattuk, hogy az Inter-Európa Bank pénzmosási ügyében az MSZP és a kormány vezetői érintetlenek és ártatlanok.
Ha ezt az állítást készséggel elfogadjuk, akkor minden bizonnyal csak a véletlen műve lehet, hogy a mosásra szánt 6 milliárd forint abból a Kereskedelmi és Hitelbankból indul, ahol ebben az időszakban a jelenlegi kormány pénzügyminisztere is vezérigazgató-helyettes. Végképp véletlen, hogy abban az Inter-Európa Bankban landol, ahol a jelenlegi miniszterelnök, Medgyessy Péter bankelnök volt. Abszolút véletlen, hogy az ügyben kulcsszerepet játszó K&H brókercég pont a kormányváltást követően jut 13 milliárd forint értékű közpénzhez, vagyonkezelési megbízás céljából. Bizonyára abszolút véletlen, hogy ez a pénzösszeg - amely valóban hatalmas nagyságrendet jelent - és pénzmaradvány valahogy elkerüli 2002 végén a Pénzügyminisztérium figyelmét; a Pénzügyminisztérium nem teszi rá a kezét, engedi, hogy azt a Nemzeti Autópálya Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Részvénytársaság tetszése szerint használja fel.
2002. december 10-én születik meg a finanszírozási megállapodás az NA Rt. és az Állami Autópálya Kezelő között. 2002. december 11-én indul útnak ez a bizonyos pénzösszeg a K&H brókercége felé; és mit ad isten, 2002. december 27-én, a két ünnep között a kormány hoz egy olyan döntést, egy rendeletet alkot, amely szabadon átutalhatóvá teszi a brókercégeknél számlákon lévő pénzeket. Január elején a K&H brókercégénél a pénz, minden eddiginél nagyobb nagyságrendben, útnak is indul. Amikor júniusban a botrány kirobban, akkor a szóban forgó finanszírozási megállapodásról a kormányszóvivő azt mondja, hogy az teljesen szabályos, abban nincsen semmi szabálytalan. Ezek után bizonyára csak a véletlen műve lehet, hogy időközben a szóban forgó vezérigazgató, Bitvai Miklós immár előzetes letartóztatásban van.
Ma már azt is tudjuk, hogy ennek a megállapodásnak az eredményeként az államot 4 milliárd forint kár érte, de ezért a Gazdasági Minisztériumban és a kormányban senki semmilyen politikai felelősséget nem visel. (Kuncze Gábor és Dr. Áder János folyamatosan egymással beszélnek.) A véletlenek sorába tartozik bizonyára az is - majd lassabban mondom, hogy Kuncze Gábor képviselőtársamnak többször legyen alkalma közbeszólni (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.) -, hogy a Britton cég és persze Kulcsár Attila bróker jó kapcsolatot ápol két mai MSZP-s polgármesterrel, és mit ad isten: mindkét önkormányzat 100 milliós, illetve milliárdos nagyságrendben ad megbízást a K&H brókercégének. Véletlen az is - ezek után már csak egy apró véletlen -, hogy a belügyminiszter férje a Britton cég helyiségeiben tart fenn egy ideig ügyvédi irodát. Tisztelt Képviselőtársaim! Csupa-csupa véletlen, akárcsak egy Rejtő-regényben. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Azt kevesen tudják, de akik az ügyet nyomon követték, a sajtóhírekből ismerik, hogy a pénzmosási ügyben az egyik kapocs a K&H és az Inter-Európa Bank között egy Balmoral nevű off-shore cég. Emlékszem rá, hogy MSZP-s képviselőtársaim a választási kampányban nagyon gyakran beszéltek kézzelfogható, új politikai morálról, baloldali politikusok lévén: új balmorálról. (Derültség az ellenzék soraiban.) Aki a Rejtő Jenő-regényekben kicsit tájékozott, tudja jól, hogy Rejtő Jenő Elveszett cirkáló című regényében a Balmoral az a cirkáló, amit Piszkos Fred és barátai ellopnak (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiban.), és aztán, a véletlenek egybeesésének eredményeként, az angol admiralitás jegyzékeiben utána az szerepel erről a cirkálóról, hogy örökre elveszett. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Nos, én úgy érzem, tisztelt képviselőtársaim, hogy az elmúlt hónapokban (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Jó vagy!), csupán a véletlenek egybeesésének eredményeként, egyre többen érzik úgy, hogy az MSZP-nek ez a választási ígérete a kézzelfogható új politikai morálról szép ígéret volt, de úgy tűnik, hogy elveszett. (Derültség és nagy taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me