KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ön téved, amikor a hírről beszél, hiszen ismereteim szerint 2003. június 20-án Tarjányi úr nem szerepelt az Info Rádió Aréna című műsorában. Szerepelt ezzel szemben július 16-án, amikor a képviselő úr által leírtakhoz hasonlókról beszélt. Az állítások azonban nem pontosak. Hát kezdem ezzel.
Az In-Forrás Kht. nem látott el semmiféle feladatokat a nemzeti adatvédelmi projektben, ugyanis ilyen projekt nem létezett, így arra a kht. sem megbízást, sem forrásokat nem is kaphatott. Az átvilágítást követően nem volt semmiféle szerződés a hivatal és a Proware között, ennek megfelelően nem lehet valóságtartalma annak az állításnak sem, mely szerint a MeH a neki vagy Baja Ferencnek nem tetsző céget csődbe vitellel próbálta volna büntetni. Az ügyvezető nyilatkozatára egyébként a hivatal közvetlenül a sajtótájékoztató után reagált, s ezt már az Info Rádió műsorvezetője is elmondta a riportot követő szövegében július 16-án, így fogalmazván: A Baja Ferenc vezette Kormányzati, Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala közleményben reagált a proware-es állításokra. A dokumentumban megalapozatlannak minősítik a cégvezető állításait, és súlyosan etikátlannak tartják, hogy a Proware jogi és üzleti kapcsolatba lépett az általa átvilágított kht.-val. Nos, ezek a tények.
Tájékoztatom ugyanakkor, hogy a cég ügyeit január 1-je óta végelszámoló intézi, aki teljes hatáskörrel felelős az ügyekért, neki utasítást csak tulajdonosi határozattal, írásban lehet adni. S arról is beszámolhatok önöknek, hogy olyan tulajdonosi határozat, amely bármilyen elszámolási, kifizetési kérdésben dönt vagy utasítást ad a végelszámolónak, nem született. Közhasznú társaság lévén a képviselő úrnak megvan a lehetősége arra, hogy betekintsen a tulajdonosi döntésekbe, s arról, amit itt állítottam, ezek útján személyesen is meggyőződhet.
Joggal merülhet fel azonban az a kérdés, hogy miért vált szükségessé egyáltalán a 2001 szeptemberében bejegyzett kht. végelszámolása. Nos, tudniuk kell, hogy az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése ellenőrzési tevékenysége során azt állapította meg, hogy a kht. megalapítása óta nélkülözte a stratégiai megalapozást, a rendezett, világos viszonyrendszert és feladatokat, s nyilvánvaló, hogy e megállapítások fényében az egyetlen helytálló döntés a kht. megszüntetése lehetett. Úgy gondolom, helyes elhatározás volt a Miniszterelnöki Hivatal részéről ennek a döntésnek a meghozatala, ilyen értelemben a végelszámolással járó nem kevés gondot, a 2001-ben elindított kht. végelszámolására irányuló lezáró tevékenységet elvállalta.
A kht.-val szembeni, még ki nem egyenlített követelésekről az erre egyedül jogosult végelszámoló tárgyal a szállítókkal. Nem kizárt, hogy egyes ügyek a bíróságon fognak zárulni. Jelenleg már csak négy ilyen követelés áll fenn, a többit a végelszámoló rendezte. A kht. már valamennyi dolgozójának felmondott, szakmai feladatot nem végez, ennek megfelelően a szakmai felügyelet is szükségtelenné vált, így július 1-je óta Baja Ferenc államtitkár úrnak nincs semmilyen munkakapcsolata vagy felelősségi viszonya a kht.-val kapcsolatban.
A kérdéses ügy tehát a mai stádiumában közönséges végelszámolási ügy, így is szeretnénk lezárni. Nagyon remélem, hogy ebben a képviselő úr a jövőben támogatni fog bennünket.
Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me