SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! Bár egy költségvetés végrehajtásánál, azaz a zárszámadás vitájánál vagyunk, és itt talán nem az az elsődleges cél, hogy gazdaságpolitikákat ütköztessünk, és a gazdaság általános helyzetéről cseréljünk nézetet, mégis, azt hiszem, érdekes gazdaságpolitikai vita zajlott, természetesen a megfelelő elkerülhetetlen, óhatatlan, egyoldalúságoktól sem mentes vita. Így most én is egy ilyen megjegyzéshez szeretnék csatlakozni.
Varga Mihály és Font Sándor képviselő urak említést tettek a működőtőke-beáramlás jelenlegi magyarországi helyzetéről. Igaz, hogy az évi 1,5-2 milliárd eurónyi friss pénz bejövetele Magyarországra továbbra is nagyon kívánatos lenne, és igaz, hogy ettől jelen pillanatban sajnálatos módon nagyon messze vagyunk; igaz az is, hogy a három év óta tartó világgazdasági recesszió következtében az egész világon csökkent a beruházási kedv, és igaz az is, hogy a szomszédos országokban mindezek ellenére érdekes módon látszólag növekedett a külfölditőke-vonzóképesség, ez azonban egy nagyon leegyszerűsített helyzetkép, és nagyon nem fedi a valóságot.
Tisztelt Képviselőtársaim, elsősorban Font Sándor Képviselő Úr! Gondoljuk meg, hogy a külfölditőke-beáramlás három különböző tételből tevődik össze: a zöldmezős beruházásból - ez a legértékesebb fajta, mert ez hoz létre új kapacitásokat -, azután a privatizációból, és a képződött eredmény visszaforgatásából. Ez az utóbbi kettő már csak meglévő kapacitások bővítését, modernizálását szolgálja. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Elnézést érek, még egy kétperces felszólalásban ezt folytatni fogom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me