VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én magam is szeretném megköszönni az Állami Számvevőszék munkáját, hiszen itt már többen utaltunk rá, hogy az valóban hasznos segédanyag volt a mai parlamenti vitához. Annál is inkább meg kell ezt tennünk, mert olyan tételek merültek fel ebben a jelentésben, amelyekre korábban nem volt példa. Itt ma már több alkalommal elhangzott, csak egy előbbi hozzászólás miatt kell erre utalnom, hogy év végén 52 milliárd forintot parkoltattak ki cégekbe a kormány képviselői, gazdaságpolitikusai.
Amikor arról beszélünk, hogy a hiány miért is lett akkora, amekkora lett, akkor bizony tegyük hozzá, hogy év végén nagyon sürgős lett a kormány néhány tagja számára, hogy a minisztériumokban megtalálható pénzt lehetőség szerint cégekhez kiutalja, és eltüntesse a zárszámadás későbbi statisztikájából. Ennek egy példája, itt közbeszólásként hallottam, az Állami Autópálya Kezelő Rt., de nyilván több ilyen cég is érintett ebben az ügyben.
Amit ennél fontosabbnak tartok, az a szemléletbeli különbség, ami a tőkevonzó képességnél éppen a gazdaságpolitikában is előkerült. Bevallom, vagy a kormány politikusai nem is annyira leplezik, hogy bizony kényelmetlen ma már azt mondani, hogy a szomszéd országok közül, mondjuk, Románia és Szlovákia növekedésben elhagy bennünket, de, tisztelt képviselőtársaim, Csehországba is tizennégyszer annyi tőke áramlott az első félévben, mint Magyarországra. Ha összehasonlítunk különböző dolgokat - én elfogadom, hogy ők mélyebbről jönnek, és könnyebb a növekedést megteremteni -, Csehország Magyarországhoz hasonló méretű ország, tőkevonzó képességben mégis tizennégyszeresen teljesített, mint Magyarország, miközben Magyarország ma már Litvániával versenyez, amely 3,6 millió lakosával és a Magyarországhoz képest kétharmadnyi területével mégis nehezen összevethető.
Az időm lejárt, köszönöm szépen, majd még kérek egy kétpercest én is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me