FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Manapság sajnálatos divattá vált a botrányokkal foglalkozni, a politikusoknak egymást címkézni, gyanúsítgatni, lejáratni. És miközben mi itt, az Országgyűlésben ezt hallgatjuk, dolgozik az ország. Teszi a dolgát a munkás az üzemben, az eladó a boltban vagy éppen a betakarítást végző parasztember. Az ő sorsuk alakulásáért különös felelősséggel tartozunk. Felmerül a kérdés, mit teszünk, tehetünk annak érdekében, hogy az egyszerű munkásemberek is boldog polgárai lehessenek hazánknak. Azért, hogy tisztességes bérért, normális munkakörülmények között dolgozhassanak.
Tisztelt Ház! Napjainkban a munkavállalók többsége olyan kisvállalkozás alkalmazottja, ahol nincs szakszervezet, üzemi tanács, így nincs kollektív szerződés sem, amely a munkavégzés alapvető feltételeit rögzíti. A magyar munkavállalók mindössze 39,7 százaléka dolgozik olyan munkahelyen, ahol érvényes kollektív szerződés van. A többséget tehát csupán a munka törvénykönyve védi. Az ő helyzetükön csak az ágazati kollektív szerződések megkötésével és azok kiterjesztésével tudunk segíteni.
Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt elkötelezett híve a szociális párbeszéd erősítésének, mert nem lehet kiszámítható és tartós munkabékét létrehozni a munkáltatók és a munkavállalók megegyezése nélkül. Ezért hoztuk létre újra az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, az érdemi párbeszéd országos fórumát, és folyik a szociális partnerekkel közösen kialakított új érdekegyeztető fórumok és intézmények létrehozása is.
2003 nyara a botrányoktól volt hangos. Ezért nem kapott kellő figyelmet az, hogy július 2-án minden szakszervezet és minden munkáltatói szervezet képviselője aláírta az ágazati párbeszédbizottságok létrehozásának feltételeit rögzítő megállapodást. Az a ritka pillanat van most tehát, tisztelt képviselőtársaim, hogy mindhárom fél érdekelt ennek az új fórumrendszernek a létrehozásában és érdemi működtetésében. Ezekben a bizottságokban folyik majd a középszintű érdekegyeztetés. Ezzel kiszámíthatóbbá válik az ágazati munkaügyi kapcsolatrendszer, és valamennyi munkahelyre kiterjeszthető kollektív szerződések jöhetnek létre.
Tájékoztatásul mondanám, hogy eddig megalakult az ágazati párbeszédbizottság a vendéglátás, a turizmus, a közellátás, a könnyűipar, a villamosenergia-ipar, a bányaipar, a kereskedelem, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízellátás, a gyógyszeripar, a kommunális szolgáltatások, a sütőipar - és folytathatnám a sort - területén. 24 ilyen ágazati bizottság megalakulása van folyamatban, és úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos kérdés.
Tisztelt Ház! Valamennyi képviselő felelőssége, hogy hosszú távon sikeresek és eredményesek legyenek ezek a fórumok, hogy megállapodások, ágazati kollektív szerződések jöjjenek létre, hogy a magyar munkavállalóknak is kiszámítható és rendezett körülmények és bérezés mellett legyen módjuk dolgozni a közös Európában. Mert Széchenyi István gondolatai ma is igazak. Ő 1830 szeptemberében azt írta: “Csak ott mennek a dolgok jól, ahol a szabó, szappanfőző, cukrász és mindenki más is meg van győződve arról, hogy az ő iparán, üzletén fordul meg az állam sorsa.”
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Dolgozzunk azért, hogy ez valóban így legyen!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me