KARSAI PÉTER

Full text search

KARSAI PÉTER
KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Szeptember 7-én városomban, Jánoshalmán az 1. számú körzetben időközi választás zajlott. A hat jelölt közül első helyen az MSZP-SZDSZ jelöltje végzett 109 szavazattal, a második 97 szavazattal a Fidesz-MDF jelöltje lett, a többiek ennél lényegesebb kevesebb vokssal szerepeltek.
A választás napján 16 óra 45 perckor Kolompárné Jakab Piroska panasszal élt a helyi választási bizottságnál, amelyben előadta, hogy K. László, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke és önkormányzati képviselő megsértette a választási szabályokat, mert a választás napján a délelőtti órákban házról házra járt azért, hogy menjenek vele szavazni az MSZP-SZDSZ jelöltjére (Megszólal egy mobiltelefon az ülésteremben.), mert ellenkező esetben nem kapnak segélyt, és még a közmunkát is megvonatja tőlük. Ezt a tényt aztán további, a körzetben lakó 11 érintett személy is írásban megerősítette.
A helyi választási bizottság csak kampánycsend megsértésének ítélte az eseményt, ezért a panaszosok a döntés ellen kifogással éltek a megyei választási bizottságnál, amelyik a kifogást elutasította. Ezt követően a megyei bírósághoz is fellebbeztek, amely szintén elutasította a panaszt, így semmiféle akadálya nem volt annak, hogy az MSZP-SZDSZ-es jelölt a csütörtöki, szeptember 11-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen sebtében letegye az esküt. Így tehát akár gratulálhatnánk is a győztes MSZP-SZDSZ-es képviselőnek, hiszen a panaszt megvizsgálták, azt kampánycsendsértésnek minősítve részben el is fogadták, de mivel ez érdemben nem befolyásolta a választás végeredményét - ahogy ezt a választási bizottság határozatában olvashatjuk -, semmi akadályát nem látták a szavazás folytatásának, majd a jogi procedúra után az eredmény kihirdetésének.
E logika mentén valaki most akár azt is állíthatná, hogy az a bizonyos kékcédulás választási csalás, amit a kommunisták követtek el 1947-ben, tulajdonképpen csak kampánycsendsértés volt, hiszen ők sem tettek egyebet, mint hogy beszállították a szavazókat, mint ahogy ezt K. László tette kicsiben Jánoshalmán.
Mi most aztán merenghetünk azon és találgathatjuk, hogyan téveszthette össze először a helyi választási bizottság, majd a megyei választási bizottság és végül a megyei bíróság a kampánycsend megsértésének tényállását a Btk. XV. fejezete 211. §-ával, amely e) pontjában tételesen felsorolja, hogy a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt követ el az, aki az arra jogosultat a választásban, illetőleg a népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik.
Még tiszta szerencse, hogy a rendőrségen nem választási szakértők dolgoznak, ugyanis a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság ez ügyben nyomozást folytat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Számomra ennek az ügynek a tanulsága egyrészről rémisztő, másfelől felemelő. Azért rémisztő, mert még egy ilyen viszonylag kis jelentőségű ügyben, hogy egy településen ki lesz a tizenkilencedik képviselő, sem lehet elvárni a politikai ellenfelektől, jelesül az MSZP-SZDSZ-párostól, hogy tisztességesen versenyezzen. A nyilvánvaló választási csalás mellett az SZDSZ-es polgármester is épp szombaton, kampánycsendben érzett késztetést arra, hogy a körzet cigány lakosait felkeresse, és ott jelöltjüket ajánlgassa. Pedig ő pár hónapja arra esküdött fel, hogy a törvényeket betartja és betartatja.
Ugyanakkor felemelő és tiszteletre méltó az a bátorság és kiállás, amelyet az ügy panaszosai tanúsítanak. Kolompárné Jakab Piroska és 11 társa fel merte vállalni, hogy félelmüket és kiszolgáltatottságukat legyűrve, el merjék mondani országnak, világnak: kikérik maguknak, hogy bárkik fenyegetéssel, ígérgetéssel kicsikarják voksukat olyan jelöltre, akiket ők nem akarnak.
Végezetül hadd ajánljam mindannyiunk figyelmébe, és most különösen a magyar szocialisták és a szabad demokraták figyelmébe régi-régi közmondásunkat: a most ebül szerzett jószág majd ebül vész el.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me