KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt ellenzéki Képviselők! Én is sajnálom, hogy a kormány részéről és a kormánypárti képviselők részéről senki nincs jelen a parlamentben fél 8 óra táján. Úgy látszik, nem érnek rá a kormányoldalon a képviselők.
Tisztelt Elnök Úr! A szocialista kormányzat immár második kormányprogramját hirdette meg eddigi bő egyéves kormányzati ideje alatt. Választókörzetem lakossága ezekkel a kormányprogramokkal valahogy úgy van, mint a jogelőd párt több évtizedes regnálása alatti programokkal: legjobb esetben az állítólagos eredményekből semmit sem tapasztaltak, rosszabb esetben pedig éppen az eufórikus jelentések ellenkezője volt az igaz.
Nos, a jóléti rendszerváltás programjával valami hasonló történt, legfeljebb az újságokban lehetett nyomon kísérni, kiknek a jólétnövekedéséről van voltaképpen szó. Persze, az ő esetükben a még jobb léti programról kellene beszélni, hiszen ez a jólétben dőzsölő párton belüli, párton kívüli pártelit már akkor is dúsgazdag volt, amikor velünk szocializmusosdit játszottak. Ráadásul a játék kötelező volt, és nekünk az életünk függött a játék kimenetelétől.
Szóval, az országban sem a jólét, sem a rendszerváltás még el sem kezdődött, amikor augusztus 20-a alkalmából az életszínvonal megőrzésének programja lépett életbe. Persze, itt is felmerül a kérdés: kik életszínvonalának a megőrzéséről van szó? Hol beszélhetünk itt megőrzésről, amikor felszólalásaim majd' mindegyike választókörzetem egy-egy megszüntetett létesítménye érdekében történt? Felszólaltam már a vasút megtartásáért, iskolabezárás ellen, Volán-járatok megtartásáért, posták megmentéséért, és még folytathatnám, illetve a mai felszólalásommal folytatom is a sort. Sellye város önkormányzatának képviselő-testülete és az Ormánság kistérséghez tartozó önkormányzatok kezdeményezésére Sellye város polgármestere rajtam keresztül kérelemmel fordult a kormányzathoz. Idézek a levélből:
“Kistérségünk vezetői és lakossága a Dunántúli Napló megyei napilap 2003. augusztus 12-i híradásából értesült arról, hogy a Magyar Olaj- és Gázipari Rt. 2003. szeptember 23-ától bezárja Sellye város és a szűkebb kistérség egyetlen benzinkútját. Az ügyben soron kívül felvettük a kapcsolatot a MOL fejlesztési illetékesével, aki a hírt megerősítette, hivatkozva arra, hogy a viszonylag alacsony forgalom miatt nem éri meg a kötelező környezetvédelmi előírások szerinti felújításokat elvégezniük. Jelezte azt is, hogy a MOL-nak - szemben a MÁV-val és a Volán Rt.-vel - nincs ellátási kötelezettsége a lakosság felé.
Az Ormánság érintett részében mint agráripari vidéken, közel kétszáz vállalkozó és jóval nagyobb létszámú őstermelő biztosítja családja és dolgozói létfenntartását a mezőgazdaságból. A legközelebbi töltőállomás is - oda-vissza - 48 kilométerre van, ami a mezőgazdasági termelők költségeit oly mértékben megnöveli, hogy gyakorlatilag elveszítik versenyképességüket. Ennek következményeként a jelenlegi közel 30 százalékos munkanélküliség végképp kezelhetetlenné válik. Emellett közel 3 ezer gépjárművel rendelkező helyzete is jelentősen rosszabbodik, nem beszélve a még talpon lévő néhány ipari üzemről, valamint az önkormányzati alapellátást végző falugondnoki szolgálatokról.”
Mit lehet még egy ilyen tárgyilagos levélhez hozzáfűzni? Inkább csak kérdések jutnak az ember eszébe. Annak a MOL-nak, amelyik sorra szerzi meg a külföldi piacokat, a magyar piac megőrzése nem célja? Az állami tulajdonhányaddal is rendelkező MOL Rt. vezetői talán nem bíznak a kormány jóléti rendszerváltó programjában, amelynek nyomán az Ormánságban is fizetőképes kereslet alakul majd ki? És vajon a kormány hisz-e a saját programjában? Mert ha igen, akkor most mindent megtesz, hogy a jólét beköszöntéig a MOL Rt. a térségben maradjon.
Ezért tettem fel a kérdést már a felszólalásom címében: az életszínvonal megőrzésének programja egy térség - jelesül az Ormányság - életszínvonal-megőrzésére is vonatkozik? Mert ha igen, akkor a térségben nem szüntethetnek meg Volán-járatokat, nem zárhatnak be postahivatalokat, és nem zárhatják be az egyetlen üzemanyagtöltő állomást sem. Amennyiben mindez mégis bekövetkezik, akkor nemhogy a kormányprogram, hanem annak éppen az ellenkezője válik valóra, csakúgy, mint ahogy azt a jogelőd párt évtizedeiben már megszoktuk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me