ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A zárszámadási törvény vitája során már az általános vita első szakaszában is számos éles vitára és számos olyan pontra került sor, amelynek kapcsán megkérdőjeleztük azt, hogy a 2002. év első felében, az Orbán-kormány időszakának végén - majdnem azt mondtam, hogy az Orbán-kormány garázdálkodásának végén - milyenfajta költségvetési és pénzügyi intézkedésekre került sor.
Azt kell mondanom, hogy ennek a fajta gazdálkodásnak, amely a kormányváltás előtt, majd a kormányváltás időszakában teljes felelőtlenséggel és teljes komolytalansággal kezelte a közpénzt, az állampolgárok, az adófizetők pénzét, talán állatorvosi lova és példája az a fajta gazdálkodás, amely a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban, akkori leánykori nevén Ifjúsági és Sportminisztériumban zajlott.
Sok számot idézhetnénk, sok oldalról közelíthetnénk meg ezt a kérdést, azonban engedjék meg, hogy én mégis kiválasszam néhány kedvencemet. Az egyikről már a mai napon is volt szó; ez a stadionbeléptető rendszer, illetve tágabban a stadionrekonstrukció. Olyan módon terveztek meg egy stadionrekonstrukciós programot, hogy az ehhez szükséges forrásokat lényegében nem biztosították. Elkezdődött ez a program, elkezdődtek az építkezések, az akkori sportkormányzat az országban járva minden kisebb és nagyobb településen stadiont ígért, majd utána az ehhez szükséges forrásokat elfelejtette a költségvetésben biztosítani.
Ezen a módon 4 milliárd forintnyi, áttételes értelemben fedezetlen számla, azaz 4 milliárd forintnyi ígéret maradt az új kormányra, anélkül, hogy az ehhez szükséges költségvetési feltételeket megteremtette volna a kormányzat. Hasonlóképpen maradt ki a költségvetés tervezése során a Forma 1-es futam 2,5 milliárdja és néhány kisebb tétel. Ezek a kisebb tételek persze jó pár száz milliós tételek az utánpótlás-neveléssel, a futball Európa-bajnokság előkészítésével, a sportversenyek megrendezésével kapcsolatban.
A kormányváltás időszakában a minisztérium hallatlanul lázas tevékenységbe kezdett: többek között jutalmat fizettek minden köztisztviselőnek vagy legalábbis a zömüknek, anélkül, hogy ennek bármiféle fedezete lett volna, valamint ígéretekkel házalták körbe az országot. Mindannyiunk kedvence az immár klasszikussá vált felsőmocsoládi sportcsarnok-beruházás, ahol olyan módon vállalt kötelezettséget az Ifjúsági és Sportminisztérium, hogy lényegében ennek semmifajta megalapozására nem került sor.
A költségvetési fejezet helyzetét jellemzi, hogy a Medgyessy-kormány kénytelen volt a nyár folyamán egy kiegészítő költségvetési támogatást biztosítani ahhoz, hogy a minisztérium igazgatásának és működésének költségeit egyáltalán minimálisan biztosítani lehessen. Ennek következménye volt aztán az, hogy a 2002. év további részében, miután források lényegében nem maradtak, sőt még egyszer mondom, hiányok maradtak a Deutsch-féle sportirányítás után a minisztériumban, kénytelen volt a programokat jelentősen visszafogni, és olyanfajta módon gazdálkodni, amit legalábbis spórolósnak nevezhetünk. (Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Reklámra futja?!)
Tisztelt Ház! Összességében ezt a költségvetési helyzetet elemezve - tessék, képviselő úr, gombot nyomni, és örömmel hallgatjuk -, tehát azt kell mondanunk, hogy az Orbán-kormány sportminisztériuma a fejezeti kezelésű előirányzatok 92 százalékát fogyasztotta el a kormányváltás időszakáig, tehát az első hat hónap folyamán. Ehhez még további 30 százaléknyi kötelezettséget vállalt, tehát sikerült 120 százalékot elkölteni hat hónap alatt, ami szerintem egyedülálló a költségvetések történetében. Valószínűleg csak Rejtő-regényekben lehet ilyen gazdálkodásról olvasni, de gyanítom, hogy ott is fölvet bizonyos fajta kétségeket.
A 2002. év értékelésénél tehát összefoglalóan a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium elődje, a Sportminisztérium gazdálkodása kapcsán azt kell elmondanunk, hogy a 2002. év első felében átgondolatlan, rosszul tervezett költségvetés alapján átgondolatlan és felelőtlen gazdálkodás folyt. A költségvetési év további részében pedig lényegében tűzoltásra, a helyzet stabilizálására került sor. Engedjék meg, hogy a további tételek ismertetését és kifejtését majd a vita későbbi szakaszában tegyük meg.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me