BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Hallgatva a mai vitát, sokszor azt lehetett hallani, hogy nem jól gazdálkodott az előző kormányzat. Úgy gondolom, hogy egy példán keresztül be lehet mutatni azt, hogy a gazdálkodás rendjén volt. Bár nem tűnik nagy példának a Külügyminisztérium működése, de ha végignézzük azt, hogy a működését az ÁSZ-jelentés hogyan értékelte az előző évben, akkor el lehet mondani, hogy gazdálkodási téren a legtöbb minisztérium jól működött.
Részint megközelítve, a Külügyminisztériumnak az Állami Számvevőszék által vizsgált 2002. évi költségvetése az érvényes jogszabályok betartása mellett zajlott, összegezhető az ÁSZ-jelentés. Az intézmény szabályozottsága alapvetően megfelelő, és javuló tendenciát mutat. Ebben benne van az is, hogy az elmúlt években a Külügyminisztérium működésével kapcsolatban több elmaradt intézkedést is meg kellett oldani, meg kellett tenni több olyan alapvető feladatot, amellyel kapcsolatban addig a Külügyminisztérium működésében, ahogy mutatta az előző évek zárszámadása, több hiányosság is volt. Az előző időszakban, a polgári kormányzat idején ezek a hiányosságok megszűntek.
A költségvetési beszámolóban a Kincstártól való eltérések nagyrészt csak formai jelleget mutattak, ezek elsősorban a devizában való felhasználásból adódtak. Tehát tulajdonképpen az intézményi beszámoló a főkönyvi kivonattal megegyezett. Ezt is mutatja, hogy azok a bevételi és kiadási előirányzatok nagyjából megfeleltek azoknak az elvárásoknak, amelyeket megfogalmaztak abban az időben a költségvetési célok. Igaz, hogy módosítani kellett, ezek a módosítások részben magukban foglaltak olyan tevékenységeket is, amelyek elsősorban a külföldi, külképviseleti missziók fejlesztéséről, nagyobb beruházásokról is szóltak. Ebben az időszakban készítették elő a minisztériumban például nagyon fontos döntésként a brüsszeli misszió bővítését, illetve egy új misszió létrehozását, hiszen a kinti diplomatalétszám növekedése ezt az igényt mindenféleképpen megkövetelte.
Ettől függetlenül el lehet mondani, hogy természetesen, mint minden minisztériumban, bizonyos formai kérdésekben voltak hiányosságok, ezt meg is állapítja az ÁSZ-jelentés. Ezek között van például olyan, hogy a minisztérium szöveges értékelése a 2002. évi költségvetés végrehajtásáról megfelel a jogszabályoknak, de a minisztérium és az intézményei nem készítettek kiegészítő mellékletet, hanem szöveges beszámolóba ágyazták az adatokat, amelyek tulajdonképpen a valóságnak megfelelő adatok voltak. Ezekben a kérdésekben is kimutatható volt, hogy egy átgondolt, végiggondolt működtetése zajlott a minisztériumnak.
A folyamatosan fejlődő külképviseletek mellett több olyan intézkedés is megvalósult, ami elsősorban az ott dolgozó emberek munkakörülményeit, esetleg a szabadidejük eltöltésének a lehetőségét javította, amely azt is megmutatja, hogy ezeket a költségvetési kérdéseket, amelyeket annak idején meghatároztunk, a Külügyminisztérium megvalósította, az akkori vezetés - Martonyi-Németh-Bába-vezetés - megoldotta, és ezeket kimutathatóan korrektül végrehajtotta.
Tehát összességében elmondható, hogy a polgári kormány idején a külügyi vezetés, a Külügyminisztérium vezetése a jelenlegi Külügyminisztérium számára egy kiegyensúlyozott gazdálkodást hagyott, ahogy ezt az ÁSZ-jelentés is megerősíti.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me