DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 2002. évi költségvetés zárszámadásáról szóló törvényjavaslat egy olyan évről szól, amelynek költségvetése egyszerre két külön év előre elfogadott pénzügyi tervének második évét jelenti. Leszögezhető, hogy a zárszámadás igen részletes, alapos munka. Szemben más képviselők megállapításával, én úgy gondolom, hogy amit CD-n megkaptunk, rengeteg hasznos, pontos és jó információt tartalmaz.
Még mindig pozitívummal folytatnám: a zárszámadás alapján megállapítható, hogy a környezetvédelem szempontjából eredményekről is be tudunk számolni. A költségvetés beszámolójáról szóló törvényjavaslat alátámasztja, hogy a kormány figyelemmel van a környezetvédelemre, a főbb számokat tekintve az olvasható, hogy 2002-ben 15 százalékkal nőtt az állami feladatú környezetvédelemre fordított összeg, ezen túlmenően az önkormányzatok kiadásaiknak 5,4 százalékát, mintegy 123 milliárd forintot fordítottak ugyanerre a területre 2002-ben.
Ha nem is ilyen egyszerűen látható, de más is kiderül a zárszámadási törvényjavaslatból, amire ki kívánok térni a továbbiakban. A 2002-ben két évre, egyszerre elfogadott költségvetés sejtette azt, ami a tavalyi zárszámadási vita során már felmerült és előrevetítette az ez évi zárszámadás tapasztalatát is. A 2001. évi zárszámadási törvény jelentős eltéréseket mutatott nemcsak az eredeti, hanem a módosított előirányzatokhoz képest is.
A terület, amelyről szólni szeretnék, a környezetvédelem, annak sem minden szegmense, mert hosszas lenne fárasztani a képviselőtársaimat azzal például, hogy a vízügyi ágazattal történő összevonás - ami körülbelül 50 milliárd forinttal növelte meg a tárca költségvetését - mennyiben változtatta meg a főbb számokat. Azt mindenképpen jelezném, hogy az Állami Számvevőszék megállapítása szerint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium igazgatási előirányzat-módosításait a jogszabályoknak megfelelően hajtotta végre a tárca. Ez jóllehet természetes követelmény, ugyanakkor nem kis feladat egy ilyen mértékű átszervezés, összevonás esetén.
Nézzük a számokat, a tényeket! Mindent bemutatni, mindenre rávilágítani nincs mód egy hozzászólás keretében, de néhány példán keresztül szeretném bemutatni a tapasztalatokat. Könnyen összevethető előirányzatokat elsősorban a fejezeti kezelésű előirányzatok tartalmaznak. Ennek példáján sorrendben néhány összehasonlító számot szeretnék mondani. A környezetvédelmi tárca végrehajtó szerveinek beruházásaiban a 2000-ben született költségvetési törvény évi 800-800 millió forintot irányoz elő. Ezek imponáló számok. Ehhez képest 2001-ben mintegy 350 millió, 2002-ben 250 millió forint teljesítés szerepel.
Vagy egy másik példa: a természetvédelem központi beruházásai az eredeti költségvetési törvény szerint mindkét évben 260 millió forintot tettek volna ki. A tényleges teljesítés egyik évben 75 millió forint, 2002-ben 60-61 millió forint lett. Vagy a Balaton intézkedési tervére 155 millió forint az előirányzat mindkét évben, így szépen szakmányban. A tényleges teljesítés ezzel szemben 2001-ben 32 millió forint, 2002-ben 16,5 millió forint lett. Tehát szép imponáló tervek 2000-ben, és meglepően alacsony teljesítés a tényleges zárszámadási rovaton.
A bevételi oldalt tekintve a termékdíjtételek majdnem minden esetben jelentősen eltérnek a tervezettől. Így a 2,6 milliárd forint a gumiabroncsok esetében 2001-ben 3,1 milliárd forintra teljesült, 2002-ben pedig 2,85 milliárd forintra. A csomagolóeszközök esetén a 2001. évi 4,7 milliárd forintos terv 5,2-re, a 2002. évi 5,1 milliárd forintos terv 6,1-re teljesült. Utolsó példaként a kenőolaj termékdíja túlbecsült értékére szeretnék rámutatni: 2001-ben a 7,2 milliárd forintos terv csak 5,8 milliárd forintra teljesült, 2002-ben pedig a 7,8 milliárd forintos terv 6,2 milliárd forintra lett teljesítve.
Úgy gondolom, örömre ad okot, hogy nőttek a költségvetési ágazat termékdíjból származó bevételei, de az is látható, hogy évenkénti költségvetéssel lényegesen pontosabb tervezés érhető el.
Többféle következtetés is levonható az említett számokból, illetve a zárszámadás egészéből. Azt nem igazán emelték ki az eddig hozzászóló társaim, hogy a tervezett előirányzattól való eltérés meghatározóan sok esetben már 2001-ben is jelentős értékű volt, nem volt csekély, és ez csak nőtt 2002-ben. Mit mutat ez? A kérdés az, hogy mi történt a valóságban 2002-ben, mennyire sikerült 2000. december 22-én az elfogadott kétéves költségvetési törvényben ténylegesen meghatározni a 2002. évi állami büdzsét a környezetvédelem területén. Szakmailag jól előregondolt, pénzügyi, gazdálkodási szempontból alátámasztható, józan előrelátás volt-e két évre elfogadtatni a költségvetést, vagy csak a politikai sakkjátszma során történő félrelépések miatti kényszerűség, hogy az akkori koalíciós partner, hogy egyértelműbb legyek, a Kisgazdapárt esetleges kiválása ne okozzon gondot a költségvetés később elfogadásakor?
Úgy gondolom, jogos feltenni a kérdést, hogy érett politikára vall-e, ha csak ezt a kérdést tudta alkalmazni az akkori kormányzó párt, hogy egy gyors ötlettől vezéreltetve két évre fogad el költségvetést, ahogy a példában bemutattam, teljesen azonos számokkal és teljesen eltérő zárszámadási értékekkel, szemben az államháztartási törvénnyel, amely előírja, hogy évenként kell költségvetést alkotni.
Az elmondottak, azt hiszem, legalább elgondolkodtatók a képviselőtársaim számára, hogy miért is történt valójában ennek a kétéves költségvetésnek az alkotása, és követendő példa lehet-e a jövőre vonatkozóan egyszerre két évre előre állami költségvetést alkotni. Hozzáteszem, hogy a kiszámíthatóság véleményem szerint is érték a gazdaságban, ugyanakkor a költségvetésben ezen túlmenően a tervezés jóságát a zárszámadás értékei mutatják meg, és eszerint nem tekinthető követendő gyakorlatnak az ilyen jellegű kétéves költségvetés.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me