ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök úr, a szót. Talán már tényleg sok szó esett magáról a Széchenyi-tervről. Én visszaemlékszem arra az időszakra, amikor több tízmilliárdos üzemek kerültek pár tízmillió forintért magántulajdonba, volt egy ilyen időszaka is a magyar rendszerváltozás demokráciájának. Viszont most is van olyan, hogy bizonyos pályázati forrásokhoz a program már rég lejárt, már megvalósították, és a pénzhez most sem jutnak hozzá a pályázók - csak röviden ennyit hozzá.
A tavalyi évi költségvetésnél, ha jól emlékszem rá, a kormányváltásnál olyan 3,4 százalék volt a gazdasági növekedés. Ugye, most azt mondjuk, hogy recesszió van a világban - akkor a német gazdaságban olyan 1,2 százalék környékén volt a gazdasági növekedés, tehát akkor is volt recesszió. A kormányváltás után az első két alkalommal a jelenlegi kormányzó párt ugyan azt hirdette a kampányban, hogy profi kormány fog majd most irányítani ebben az országban, kétszeri költségvetés-módosítással elterelte azt az irányt és azt az utat, amit a Fidesz 2000-ben mint kétéves költségvetés megfogalmazott. Elterelte; innentől fogva nincs joga és alapja arra a jelenlegi kormányzó pártnak, amelyik akkor átvette a hatalmat, vele együtt a költségvetést is, hisz azt eltérítette, hogy olyan nagy mértékben az előző kormányra próbálja meg a felelősséget áthárítani, hisz el lett térítve. Innentől fogva egészen biztos, hogy azok az elképzelések, amelyek a költségvetés megalkotásánál megfogalmazódtak, nem tudtak realizálódni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A pályázatok zöme a tavalyi évben, szeptember 8-án lett eldöntve, azoknak a beruházásai idén kezdődtek el, mert tavaly el sem tudtak kezdődni. Tehát az átadásai, annak a forrásai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tulajdonképpen erre az évre húzódtak át, tehát még azt a költséget is - fogalmazzunk úgy - a kormány a maga módján elköltötte, és növelte az inflációt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me