SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Képviselőtársaim! Azt hiszem, az itt a legnagyobb baj, hogy végletesen elfogultak vagyunk, egysíkúan gondolkodunk, mindenki a saját maga szemszögéből.
Birkás képviselő úr említette, hogy az új kormány nemcsak a Széchenyi-terv ellensége volt, hanem még a mikrohitelt is elsorvasztotta. Talán sikerült az előző felszólalásomban érzékeltetni, hogy egyáltalán nem az ellenségei voltunk a Széchenyi-tervnek, hanem a helyén kezeltük. Ez helyi befektetéseket, egy-egy gyógyfürdőt, egy-egy kisvállalkozót nagyon ritkán, hellyel-közzel, de jól segített, és így a maga piciny vetületében fontos lehetett és fontos volt, csak ez az egész gazdaságot semmit nem vitte előre.
Szabó képviselő úr tulajdonképpen már ismertette azt az adatot, amelyre fel akartam hívni a figyelmet. 1998 második negyedévében 5,8 százalék volt a GDP, ez 2000-ben 5,2 lett, 2001-ben 3,8, majd az előző kormány 3,2-vel fejezte be. És ez nem azt mutatja, hogy a Széchenyi-terv használhatatlan volt, hanem azt mutatja, hogy nem a gazdaság egészére volt befolyásoló szerepe.
A mikrohitelt illetően, tisztelt Birkás képviselő úr, az új kormány nem megakadályozta a mikrohitelt, hanem újból életet lehelt belé, mert ön ugyan helyesen idézte, hogy az előző kormány 3 millióról 6 millióra növelte az igénybe vehető mikrohitelt, a futamidőt a kétszeresére meghosszabbította, lehetővé tette, hogy rezsiköltséget lehessen belőle fedezni 200 millió forintig. Igen, ezek választási meggondolások voltak, csak ezzel úgy felborították a mikrohitelt, hogy az nem volt önfenntartható, már augusztusban leállt a fizetés, mert elfogyott a pénz, a friss befizetések nem fedezték az új hiteleket.
Ezért kellett újra életet lehelni a mikrohitelbe, hogy folytatni lehessen ezt a nagyon fontos eszközt. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me