DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! A magyar-kuvaiti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyvet az Országgyűlés a 71/2002. (X.29.) számú OGY-határozatával megerősítette.
A megerősítésről szóló jegyzékváltásra a két ország között 2003. május 6-án került sor, így a jegyzőkönyv hatályba lépett. Ahhoz, hogy a nemzetközi szerződés a belső jog részévé váljon, szükséges annak törvényben való kihirdetése.
A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménynek alapvető jelentősége, hogy bár ugyanazt a jövedelmet mindkét államnak joga lenne megadóztatni, a vállalkozás vagy a magánszemély csak az egyik államban adózik, a másik állam pedig vagy lemond az adóztatásról, vagy lehetővé teszi a külföldön megfizetett adó beszámítását a nála esedékes adókba.
Kuvaittal 1994. január 17-én írtuk alá a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Az egyezmény módosítását a Kuvaitban kialakult, a magyar cégek számára hátrányos adóztatási gyakorlat indokolta. A kuvaiti adóhatóság ugyanis a nemzetközi gyakorlattól eltérő módon megadóztatta a náluk telephellyel rendelkező magyar cégeknek azt a nyereségét is, amely a Kuvaitba történő áruszállításból származik. Tekintve, hogy Kuvaitban több magyar vállalkozásnak is van befektetése, az egyezmény módosítása jelentett megoldást az említett vitatott kérdésben.
Az elmondottak alapján kérem a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló előterjesztés elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me