DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az anyagból kiderül számunkra, hogy ez év áprilisában már a NATO döntött abban a kérdéskörben, hogy átveszi a parancsnokságot, az ICEF-erők parancsnokságát Afganisztánban. Majd augusztusban már konkrét lépéseket is tett a NATO annak érdekében, hogy ez az átvétel minél gyorsabb és zökkenőmentesebb legyen. Sőt, arról is döntött, hogy a tagországok milyen módon vegyenek részt ebben a parancsnokságban, majd ebben a változásban. A felkérés Magyarország irányába már hetek óta megérkezett, ehhez képest ma reggel, azaz szeptember 22-én 8 órakor a Honvédelmi Minisztériumban a kormány kezdeményezett egy négypárti egyeztetést. Az egyeztetés maga önmagában eléggé sajátos (Juhász Ferenc: Ne hazudjál!), hiszen ez egy olyan megbeszélés volt, amelyen a kormány közölte írásban már a saját elgondolását, ehhez képest megkérdezte, hogy nekünk mi a véleményünk. Elmondtuk a javaslatainkat, észrevételeinket, majd változatlan szöveggel a Házszabálytól való eltérést szeretné ma itt elérni az Országgyűlés előtt.
Meghallgatták a javaslatainkat, ez igaz, amelyben mi elmondtuk azt, hogy nem szerencsés, ha az Országgyűlés egy olyan határozati javaslatot fogad el, amelyben semminemű időkorlátozás és semminemű létszámkorlátozás nem szerepel. Ebből azonban sajnos semmit sem fogadott meg a kormány, és az eredeti szöveggel ma itt döntenünk kell arról, hogy a Házszabálytól eltérünk-e, és elfogadjuk-e ezt a javaslatot vagy pedig sem. (Juhász Ferenc: Nyújts be módosító javaslatot!)
A javaslat elgondolását, hogy két magyar katonatiszt, akik ma Lisszabonban, Portugáliában teljesítenek szolgálatot (Juhász Ferenc: Két fő!), átmenjen Afganisztánba, Kabulba, elméletileg mi támogatni tudjuk. De akkor ennek megfelelő határozati javaslatot kell benyújtani az Országgyűlés elé. Ha két katona, akkor két katona szerepeljen benne, ha legfeljebb tíz katona, akkor tíz katona, ha húsz, akkor húsz! Nem szerencsés, ha létszámhatárok, létszámkorlátok nélkül adunk ilyen típusú felhatalmazást; éppen akkor nem, amikor hadműveleti területre mennek ezek a magyar katonák.
A másik fontos megjegyzésünk a mai napirenddel kapcsolatosan nem más, mint az, hogy jó dolog, ha az Országgyűlést időben tájékoztatja a kormány. Legalábbis törekedjen erre! Az utóbbi időszakban azt látom, az elmúlt másfél évben sajnos számtalan esetben volt már ilyen típusú kezdeményezés, hogy nem az információk birtokában, hanem halogatva a döntést, késlekedve nyújtotta be az Országgyűléshez a kormány a különböző elgondolásairól szóló javaslatokat. Arról nem is beszélve, hogy a Magyar Országgyűlés honvédelmi bizottsága meg sem tárgyalta ezt az egész ügyet, még csak napirendjére sem tudta tűzni, mert a kormány késlekedett.
Tartalmilag és jogilag is szerencsés, ha egy ilyen módosító szándékú javaslat illeszkedik az előző eredeti javaslathoz, amely arról szól, hogy ötven magyar katona egészségügyi kontingens keretében lássa el a szolgálatot legfeljebb hat hónap időtartamban Afganisztán területén, mert erről beszélünk ma, ehhez a javaslathoz kíván benyújtani a kormány módosító javaslatot.
Tehát a határozati javaslat maga sajnos pontatlan és kiforratlan, ez valószínűleg a kapkodásnak tudható be. Arra kérem a kormányt, hogy gondolja meg még egyszer, mérlegelje az ellenzék megfontolásait és javaslatait, és aztán van miről tárgyalnunk. Egyébként ebben a 111/2002-es országgyűlési határozatban, amely az egészségügyi kontingens ottlétéről szól, van határidő és van létszámkorlátozás is.
Azt hiszem, hogy ma sajnos ismét megtapasztalhattuk azt, hogy a kormány hogyan viszonyul az Országgyűléshez, hogyan akarja sajnos most már sokadszor kényszerhelyzetbe hozni az Országgyűlést, az országgyűlési képviselőket, a saját tétovasága miatt egyedül az Országgyűlésre hárítani a felelősséget. Mi fontosnak tartjuk a NATO-szövetségesi kötelezettségek teljesítését, és annak ellenére, hogy a kormány késlekedett és pontatlan javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé, nyitottságunkat és konstruktív ellenzéki szerepkörünket hangoztatva és hangsúlyozva, a Házszabálytól való eltérés esetében tartózkodással fogunk szavazni, de a kérdés sürgős tárgyalását el tudjuk fogadni és támogatni tudjuk.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me