GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialista frakció támogatja ennek az országgyűlési határozati javaslatnak a Házszabálytól való eltérési rendben való tárgyalását. Tesszük ezt azért, mert tudjuk, hogy katonák, tisztek, parancsnokok teljesítenek szolgálatot különböző NATO-parancsnokságokon, de ahhoz, hogy ezek a katonák vezényelhetők legyenek, hogy Afganisztánban is megjelenjenek a magyar parancsnokok, ahhoz szükség van erre az országgyűlési határozati javaslatra.
(14.00)
Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a házbizottságban nem alakult ki konszenzus ebben a kérdésben, miközben az ellenzéki pártok azt hangoztatják, hogy nyitottak bármilyen kérdésben. Sőt, szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy nincs egy hónapja, amikor az ellenzéki képviselők jeles képviselője azt állította, hogy ilyen kérdésben bármelyik napra össze lehet hívni a parlamentet, és készek vagyunk egy napon belül dönteni. Ha itt nem a Házszabálytól eltérően, hanem a megszokott rendben döntünk, akkor a döntésünknek október végére lehet pozitív eredménye. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar parancsnokokkal nem tud számolni a NATO reálisan.
Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a konstruktív ellenzéki magatartásban nem elég a nyitottságot hangoztatni, hanem tényleg bizonyítani kell, hogy hozzájárulnak akkor, amikor erre szükség van. Én itt azt látom, hogy Keleti György alkotmánymódosítását elutasították, a kormány hasonló kezdeményezését szintén elutasították, így egyszerűen hozzájárulunk mi, a magyar parlament ahhoz, hogy a magyar katonákat nyugodtan bélyegezzék meg azzal, hogy kiszámíthatatlanok, és velük nem lehet számolni. Az ország jó hírnevéhez az is hozzájárulna, hogy tényleg fontos ügyekben tudjunk együtt dönteni, és próbáljuk meg a külpolitikánktól egy kissé hátrébb húzni a belpolitikai feszültségeinket.
Még egyszer kérem önöket, hogy támogassák a Házszabálytól való eltérést. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me