DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Talán ismeri az államtitkár úr a következő történetet. A nyúl látja, hogy hosszú sor áll az erdei bolt előtt, ám mivel előre akar jutni, ezért megelőzi azt. A medve ezt észreveszi, és egy nagy pofonnal a sor végére küldi. Ez így megy egy hétig, napról napra, és a hetedik napon a nyúl mérgesen felkiált: hát akkor ma sem nyitok ki!
Nos, tisztelt államtitkár úr, valahogy így vannak önök is az államilag támogatott lakáshitel-felvevőkkel, azokkal az emberekkel, akik önerejükből előre akarnak jutni; önök mindig hátradobják őket, és nem veszik észre, hogy talán éppen ezért kezd akadozni az ország szekere.
Most éppen a lakáshitelhez kapcsolódó adókedvezmény megvonásával, illetőleg jelentős megszorításával teszik ezt. A szocialista kormányzat ismét két kézzel veszi vissza azt, amit a tavalyi kampány következtében szétszórt, köztük a lakáshitelhez kapcsolódó adókedvezmény is ebbe a kategóriába tartozik. Ha valaki tavaly összegyűjtötte minden pénzét, és ehhez lakáshitelt is vett fel, hogy saját lakása legyen, joggal számíthatott arra, hogy, mondjuk, húszéves futamidő alatt adókedvezmény formájában visszakapja a törlesztőrészlet 40 százalékát, maximum havi 20 ezer forintot. Ez a havi 20 ezer forint egy milliárdos vállalkozónak, brókernek, bankvezérnek, esetleg egy volt bankvezérnek biztos, hogy meg sem kottyan, azonban több fiatal családnak, amelyeknek vagy van már gyerekük, vagy tervezik, a jövedelmük 30, akár 40 százalékát is elérheti ez az összeg, amelyet önök most kihúznak a zsebükből.
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint a jogbiztonságot sérti, hogy a hitelfelvételkor még a kedvezménnyel kalkuláló ügyfelektől egyik napról a másikra elveszik ezt a támogatást.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem öntől, hogy mit kívánnak tenni a lakáshitelek után igénybe vehető adókedvezménnyel, és egyáltalán miért akarják ezt megváltoztatni.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me