ECSŐDI LÁSZLÓ

Full text search

ECSŐDI LÁSZLÓ
ECSŐDI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány 2003 márciusában döntött Dunaújváros és térsége fejlesztéséért tárcaközi bizottság felállításáról. A döntés kiváltó oka, hogy a Dunaferr Rt. gazdasági stabilitása megingott, így a térséget nagymértékű munkanélküliség fenyegette. Azóta a tárcaközi bizottság megalakult és folyamatosan tevékenykedik. Ennek eredményeként elkészült a Dunaújváros és térsége fejlesztési program, ennek keretében olyan projektek kerültek kidolgozásra, melyek megvalósításával új munkahelyek létesülhetnek, új befektetőket irányít a kormány a térségbe. Megszületett az M6-os gyorsforgalmi út Budapest-Dunaújváros közötti szakaszának és a dunaújvárosi híd megépítésének előkészítése és 2006-ig való befejezése. E beruházások nagyban javítják a térség tőkevonzó képességét. Szeptemberben kiírásra került a Dunaferr privatizációs pályázata, mely újabb félelmeket gerjesztett a vállalatnál dolgozókban, a város és környéke lakóiban, félve a nagymértékű elbocsátásoktól.
A fentiek alapján kérdezem államtitkár urat mint a tárcaközi bizottság elnökét is: miért vált szükségessé a Dunaferr privatizációja? A privatizáció során megfelelő védelmet kapnak kapnak-e a foglalkoztatottak? Az új tulajdonosnak szerepet kell-e vállalnia a város és térsége munkaerőpiacán?
Tisztelt Államtitkár Úr! Gondolom, ön is egyetért velem, hogy a Dunaferr Rt. nem egy a vállalatok közül. A cég sikere vagy kudarca kétszázezer család helyzetét befolyásolja. Léte vagy nemléte a magyar acélgyártás, azaz egy szakma jövőjét határozza meg. Ezért kérem a kormányzatot, hogy kiemelt ügyként kezelje a Dunaferr helyzetét.
Államtitkár úr, érdeklődéssel várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me