LENGYEL ZOLTÁN

Full text search

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A szocialista párt SZDSZ-szel közös programja egyaránt tovább csökkenő munkanélküliséget és növekvő foglalkoztatottságot ígért. Kétségkívül ezen ígéretek egybeesnek a többi politikai párt által megfogalmazottakkal, továbbá szerepelnek az Európai Unióval közösen aláírt foglalkoztatáspolitikai értékelésben is. Mindkét törekvés, tehát a munkanélküliek számának csökkentése és a foglalkoztatás szintjének növelése egységes támogatást élvez mind a parlamenti ellenzék, mind az Európai Unió részéről.
Nem kételkedem miniszter úr személyes elkötelezettségében, és a sajtóbeli híradásokból is kitűnik, hogy önök sincsenek híján ötleteknek. Zárójelben azért megjegyezném, hogy ha egyszer végre az ötleteket konkrét leírás, a megcélzott eredményeket is tartalmazó valódi akciótervek követnék, az nem lenne hátrányos dolog. Néhány könnyűipari cég leépítése miatt a napokban több mint kétezren váltak ismét munkanélkülivé. Augusztusban felhagyott a termeléssel egy szegedi cipőgyár. Úgy tudni, a cipőgyár négy üzemében mintegy 700 dolgozó munkahelye bánja a dolgot.
A cipőgyári kálvária egyébként a Salamandernél kezdődött, ahol 560 dolgozót érintett a bonyhádi üzembezárás bejelentése. Ezt követte a piac másik nagy szereplője, a Mark cipőket előállító kft., Körmenden 397, Őriszentpéteren 239, Beleden 142 fős elbocsátással számolnak. A szombathelyi gyárban a termelést kiszolgáló apparátust 20 fővel csökkentik.
A könnyűipari cégek után más ágazatoknál is veszélybe kerültek a munkahelyek. Csoportos létszámleépítést jelentett be például nemrégiben az elektronikai beszállító Schifo Kft., 77 főtől fog megválni, Sárváron pedig az Óvártej sajtüzeme mond fel várhatóan 67 dolgozónak. Az építőiparra is átterjedt a leépítés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
A jelek nem túl biztatóak. Az önök eddigi kormányzása alatt a 35 ezer főt is elérte a munkanélküliek száma. Kérdezem öntől, államtitkár úr, mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy az esetleges jövendőbeli elbocsátásokat megelőzzék, ellentételezzék. Mit kívánnak tenni annak érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy a munkanélküliség ne nőjön tovább?
Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me