SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Abban egyetértünk Lezsák Sándor képviselő úrral, hogy mint tanár is azt óhajtom: minél jobb minőségű könyvet, minél tetszetősebb kivitelű könyvet, szakmailag színvonalasabb könyvet minél elérhetőbb áron tudjunk a piacra dobni. Ennek ellenére azt tudom mondani, hogy az Oktatási Minisztériumnak a Nemzeti Tankönyvkiadóra gyakorolt közvetlen hatása ma már nincs, régóta nincs. A minisztérium évek óta jogszabályok révén, normatív támogatások segítségével fejti ki közvetett módon a hatását a Nemzeti Tankönyvkiadóra.
Úgy gondoljuk, hogy ezek közé az eszközök közé ma már beletartozik a Nemzeti Tankönyvkiadó részleges, hangsúlyozom, részleges privatizációja, ugyanis a Nemzeti Tankönyvkiadó a tankönyvpiac liberalizálása és az azt követő gazdasági társasággá átalakulása óta jelentősen megváltozott. Számos kiadó jelent meg a magyar piacon, azt mondom, hogy hál' istennek, hiszen ezzel megváltozott a kínálat, bő kínálat van tankönyvekből, és a tankönyvvé nyilvánítás ma is az Oktatási Minisztérium feladata, tehát gyakorlatilag ebből a szempontból a tankönyvvé nyilvánítás Oktatási Minisztériumnál tartása révén a tankönyvpiac azért valamilyen módon kézben tartható. Ezek a kiadók méltó vetélytársai most már a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-nek, és sokszor bizony nyereségesebbek is, jobban dolgoznak.
Ezért úgy gondoljuk, hogy az Oktatási Minisztérium támogathat egy nem teljes körű privatizációt, amiben azt tudjuk elfogadni, hogy a kiadónak 25 százalék plusz 1 szavazata állami tulajdonban marad, és ezáltal az Oktatási Minisztérium, a kormány, a mindenkori magyar kormány igenis a Nemzeti Tankönyvkiadóra tud hatást gyakorolni. (Font Sándor: Ez a passzív kisebbség.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me