KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Legfelsőbb Bíróság múlt heti döntése kínál aktualitást a mai megszólalásomnak. Ez a döntés újabb lendületet ad azoknak, akik elkötelezetten dolgoznak a tisztább közéletért. 1998 és 2002 között sokan szinte törvényként tisztelték Orbán szellemi-gazdasági vezérének elhíresült mondását - szépen fogom mondani -: mindenkinek alkotmányos joga szellemileg alulértékeltnek lennie.
A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati döntése rögzíti: a közpénzek hanyag kezelése, a bizonytalan, átalakulóban lévő gazdasági-társadalmi struktúra adta lehetőségek kihasználása, a magasan kvalifikált munkáért járó éves díjazás több százszorosát meghaladó jövedelem megszerzése nyilvánvalóan a társadalom erkölcsi rosszallását vonja maga után. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Gyurcsány!) A szerződéses szabadság tehát nem korlátlan, a törvény nem fogadja el érvényesnek azokat a szerződéseket, amelyek nyilvánvalóan sértik az általánosan kialakult erkölcsi normákat. Milyen kár, tisztelt Ház, hogy a Fidesz egykori országgyűlési képviselőjelöltje immáron magas közjogi funkcióban még 2002 májusában sem ismerte fel azt, hogy az Országimázson keresztül törvénytelenül elszórt pénzek visszaszerzése érdekében lépnie kell. Ekkor ő azt mondta: azért nem látom célravezetőnek a semmisség megállapítására irányuló ügyészi kereset benyújtását, mert a szolgáltatások kölcsönös teljesítése folytán ezekben az esetekben a szerződéskötés előtt fennállott helyzet visszaállítására nincs lehetőség.
Szerencsére volt olyan, hasonlóan botrányos ügy, mint az Országimázs, ahol a szerződés teljesítése után is volt értelme a semmisség iránti keresetnek. A múlt heti döntés után még többen bíznak abban, hogy az Orbán-kormány nagy közfelháborodást keltő közpénzügyi visszaéléseivel kapcsolatban nem történhet meg ugyanaz, mint a Fidesz közeli cégek fantomizálása kapcsán. Az emberek jogosan várnak választ arra, hogy ha egyszer egy főmezőgazdászt jogerősen börtönbüntetésre lehetett ítélni azért, mert a gyomirtási munkákat 7 forint/négyzetméter ár helyett 10 forint/négyzetméter árért adta vállalkozásba, akkor miért nem tartozik felelősséggel senki azért, mert a 60 milliót érő órákért az adófizetők zsebéből 400 millió forintot fizetett ki.
Vagy miért nem tartozik felelősséggel senki az ügyészség álláspontja szerint a stadionbeléptető rendszer kiépítése miatt, ahol a becsült kár meghaladja a 2 milliárd forintot? Arra is magyarázatot várnak, hogy ha egy szakközépiskolai pénztáros 600 ezer forint pénztárhiányért két év próbára bocsátási büntetést kapott, miért nem látja megalapozottnak a hűtlen kezelés bűntettének elkövetését a legfőbb ügyész az MFB Rt.-nek okozott 1 milliárd forintos káresetért. Nem értik, hogy miért van, hogy például a diósgyőri futballklub egykori vezetőinek elítélését szorgalmazta az ügyészség több tízmilliós tb-járulék meg nem fizetése miatt, de az egykori tévéelnök milliárdos ügyletében nem tett hasonló lépéseket.
Vajon a tetemes, esetenként milliárdos állami vagyon elherdálásáért valóban senki sem felelős, sőt az nem is bűncselekmény? Mit üzen ezzel az ügyészség, tisztelt Ház, a törvényesség legfőbb őre a törvénytisztelő állampolgároknak? Azt, hogy szabad megkárosítani az adófizetőket, csak azt minél magasabb szinten és minél nagyobb összegben kell megtenni?
(13.20)
És miért nem vizsgálja az ügyészség az igazi felelősök, a magasabb beosztású vezetők, a volt miniszterek, államtitkárok felelősségét, akik gyakran - saját bevallásuk szerint is - tudtak a visszaélésekről, sőt jóváhagyták azokat? (Dr. Répássy Róbert: Vizsgálja rövidesen!) Eddig ezekre a kérdésekre nem született megfelelő válasz az igazságszolgáltatás részéről; és nyilván nem a kormánynak kell mindezt megválaszolnia.
Tisztelt Ház! Az Országgyűlés nem teheti meg, hogy nem hallatja a hangját: a fentiek miatt a szocialista frakció kezdeményezi, hogy az ügyészség által lezárt négy, nagy közfelháborodást kiváltó közpénz-felhasználási ügyben jöjjön létre vizsgálóbizottság. A bizottságnak lehetősége lesz választ adni arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Rt., a stadionbeléptető rendszer, a Millenáris Kht., a Magyar Televízió esetén milyen ellentmondások feszülnek a megszüntető határozatok mögött. Kérem a tisztelt Házat, támogassa majd a vizsgálóbizottság megalakítását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me