DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, meg tudom önt nyugtatni, hisz 2004. május 1-jétől, hazánk európai uniós csatlakozásától a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében tudunk az EU-val társfinanszírozott vidékfejlesztési támogatásokat nyújtani, és ezek közül kiemelkedik az agrár-környezetgazdálkodási támogatás. Jelenleg jóváhagyás alatt van a vidékfejlesztési terv, és meg fogjuk teremteni a nemzeti forrásból finanszírozott programok folytatását is.
A hazai támogatási rendszernél kedvezőbb feltételekkel és jelentősen növelt forrásokkal tudjuk folytatni ezt a programot a következő esztendőben. Itt szóba jön természetesen ökológiai gazdálkodás, integrált növénytermesztés, vízbázisvédelem, erózió elleni védelem, természetvédelmi szempontból figyelembe vehető gazdálkodás, gyep és sorolhatnám tovább, tehát nagyon színes a paletta. Az idei esztendőben 4,5 milliárd forintot biztosít a költségvetés, a jövő esztendőben várhatóan ez a keretösszeg megnégyszereződik, és az azt követő években is további forrásnövelésre van lehetőségünk. Ráadásul ez a keret 85 százalékban az Európai Unió által finanszírozott.
Az eddigi érdekeltek értesítést kaptak annak érdekében, hogy eldöntsék, hajlandók-e áttérni az új szerződéses feltételekre, hisz számtalan olyan program is működik, amely nem szerepel majd a nemzeti vidékfejlesztési terv révén jóváhagyott célprogramok között. Ezeknek a gazdálkodóknak ötéves szerződésük van.
(17.00)
Ezért küldtük ki a tájékoztatót részükre. De mindenkit megnyugtatok, ha az európai uniós jogfeltételeket nem vállalják, akkor tovább folytatjuk az öt évre vállalt finanszírozást nemzeti keretekből, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatást az elkövetkezendő hetekben adni fogjuk.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me