DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A mai parlamenti ülést figyelve úgy tűnhet a hallgatóság számára, mintha Magyarország a bűnös brókerek és azok bűntársainak országa volna. Én azonban bízom abban, hogy Magyarország sokkal inkább az előremutatóan gazdálkodó és gondolkodó agrártermelők országa. Meggyőződésem, hogy biztos ehhez a körhöz tartozik az a gazdálkodói kör, aki az idei esztendőben a nemzeti agrár-környezetvédelmi programba benyújtott pályázatát elnyerte.
A fenntarthatóság követelménye az agrárgazdaságban azt jelenti, hogy diadalmaskodik a józan paraszti ész a profitérdekek mindent átható szemléletén. Jelenti továbbá azt, hogy nem a gazdától kell védeni a földet, az erdésztől az erdőt és a halásztól a vizeket, hanem éppen az ő szabályozott tevékenységükkel van remény ezen természeti értékek tartalmas megőrzésére. Ez a felismerés vezetett a nemzeti agrár-környezetvédelmi program meghirdetésére, és immár mintegy 300 ezer hektáron 5 ezer gazdálkodó élhet ezzel.
Magyarország május 1-jétől lesz az Európai Unió tagja. A pályázatra támogatás iránt sikerrel folyamodók számára úgy tűnik azonban, hogy szeptember 15-éig elérkezik a csatlakozás, hiszen eddig a napig kell választ adniuk arra a kérdésre, hogy vajon a nemzeti agrár-környezetvédelmi program idei esztendőre meghirdetett feltételeivel kívánnak-e az FVM-mel szerződést kötni, vagy már most vállalják azt, hogy jövőre az Európai Unió által jóváhagyandó módosított feltételek szerint új programba kezdenek.
Ezért fordulok a miniszter úrhoz két kérdéssel. Hogyan alakul a nemzeti agrár-környezetvédelmi program jövője az Európai Unióba történő belépéssel, illetőleg milyen információkkal segít a tárca a gazdálkodóknak abban, hogy az említett kérdésre jó választ adhassanak?
Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me