DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagy kár, hogy nem a miniszter úr válaszol, tudniillik vele már futottunk egy kört, ez az I. változat volt - így talán jobban megértettük volna egymást, de nem nehéz az ügy, azt gondolom, így is közös nevezőre lehet jutni.
Sajnálatos módon Mosonmagyaróvár egy tradicionális és nagyon kedvelt iskolát volt kénytelen bezárni, és mint a miniszter úr mondja, ehhez a kormányzatnak semmi köze. Én azt gondolom, hogy nagyon is van, hiszen a közalkalmazotti béremelés kigazdálkodása az önként vállalt és kötelező feladatok terhére történik. A döntés hozta az önkormányzatot abba a helyzetbe, hogy iskolát zárjon be, amelyikre szükség van úgy szakmailag, mint várospolitikailag. Ezért az első válaszban egy picit cinikusan hangzott az a kijelentés, hogy a város a közoktatási feladatait más intézményben kívánja ellátni. A város magától ezt sosem tette meg. Én azt gondolom, a város vezetője ezt többször kihangsúlyozta, hogy iskolabezárás márpedig Mosonmagyóvárott nem lesz. A szülők természetesen nem nyugszanak bele a döntésbe, mert így egy fejlődésnek induló városrész marad iskola nélkül, jelentős hátrányba kerülve az itt élők.
Az ok csak annyi, hogy hiányzik néhány száz millió a költségvetésből, ezzel az üzlettel pedig 270 milliót lehet keresni. Én azt gondolom, hogy ebben mind önnek, mind a miniszterelnöknek, mind a belügyminiszternek felelőssége van. Vajon a XXI. században elfogadható-e az a hozzáállás, mely szerint így az iskolába járó gyerekeknek az eddigi iskolájukhoz képest több mint 20 percet kell menniük a következő iskoláig? Arról nem is beszélve, hogy ez az az iskola, ahol végig kiegyensúlyozott volt a létszám; miközben a városban nyolcvan-száz gyerekkel van kevesebb évek óta, aközben ez az iskola egyenletes terheléssel bírt. Arról nem is beszélve, hogy az iskola diákjainak felajánlott három iskolában nem is férnek el, így egy negyedik iskolára is szükség van, amely már több mint 4 kilométerre található az eddigiektől.
Tisztelt Államtitkár Úr! Hogy ki ne fussak az időből, gyorsan a kérdések: bezárható-e iskola, akár törvény hiányában és hatástanulmány nélkül? Bezárható-e egy iskola, ha jók a mutatói, a diákok nem folytathatják eddigi tanulmányaikat? Ha a költségvetési hiányt a kormány döntése idézte elő, akkor kötelessége-e segíteni a kormánynak, sőt megakadályozni az iskolabezárást? Bezárható-e iskola anyagi javak szerzése miatt? Miért nem akar tenni semmit a bezárás ellen a minisztérium?
Nem a törvényesség itt a jelszó, ezzel nem lehet kibújni a felelősség alól, hanem a megszorítások okozta sokk központi rendezése, amin tudnak és kellene is dolgozniuk önöknek?
Köszönöm a figyelmüket, és várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me