SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, az első kérdésre nem én válaszoltam, de hadd mondjam el, hogy Mosonmagyaróvár önkormányzata, éppúgy, mint hazánk összes önkormányzata, a törvény keretei között önállóan szabályozhatja, illetve egyedi ügyekben szabadon igazgathatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket. Döntését az Alkotmánybíróság, illetve bíróság, kizárólag jogszabálysértés esetén bírálhatja felül. Ezért akár azt is mondhatnánk, hogy a hét kérdésre nehezen értelmezhetően tudunk választ adni, de megkíséreljük.
Az első kérdésre a válasz: amennyiben törvény nem írja elő hatástanulmány elkészítését, úgy anélkül is bezárható egy intézmény.
2. Az intézmény megszüntetésének nem feltétele az iskola úgynevezett mutatóinak a vizsgálata, s előfordulhat, hogy egy városrész hátrányos helyzetbe kerül, például romlik az iskola megközelítésének a lehetősége.
3. Ha kétségkívül bebizonyosodna, hogy a költségvetési hiányt egyértelműen és egyedül a kormány döntése okozta, akkor a kormány megtenné a szükséges lépéseket Az ön állításai azonban nem tekinthetők bizonyítottnak, hiszen a közoktatási normatívák átlagosan 25-30-35 százalékkal nőttek 2003-ban, ezáltal a béremelés fedezetének jelentős részét biztosították. Azok a fenntartók, amelyeknél a megemelt normatívák és az önkormányzat egyéb bevételei nem fedezték a béremelés költségeit, további támogatást kaphattak.
4. Kizárólag anyagi javak szerzése miatt nem zárható be iskola.
5. A jövőben létrejövő intézmény működtetésének gazdaságossága kérdésében nem szakmai feladatom nyilatkozni. Hogy gazdaságos lesz-e a tervezett intézmény működése a jövőben, ez csak később fog kiderülni.
(18.00)
6. Amennyiben Mosonmagyaróvár város polgármestere és önkormányzata nem akarta bezárni az iskolát, akkor nem kellett volna megtennie. Úgy gondolom, azt mondani, hogy a kormány nem tette meg a kötelességét, a hatáskör áthárítását jelenti. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm szépen. Bár képviselő úr is túllépte… (Derültség.)
Köszönöm szépen, a hetedik kérdésére majd a folyosón válaszolok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me