TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! A Keszthelyi Városi Bíróság kérte az Országgyűlés állásfoglalását Manninger Jenő országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztésének tárgyában, mivel ellene Rózsa Roland keszthelyi lakos feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt.
A feljelentés szerint 2002. április 8-án a késő esti órákban Rózsa Roland feljelentő öt társával együtt az MSZP részére plakátokat ragasztott a keszthelyi pályaudvar környékén. E tevékenység végzése közben érkezett meg Manninger Jenő, és a következőket mondta: “Ti vagytok Veér Miklós fizetett pribékjei? Mennyit fizetnek ezért? Ebből bajotok is lehet. Majd utánanézünk az uraknak.” Ez állt a feljelentésben.
A feljelentő előadta, hogy pártaktivistaként ingyenesen végezték a kampányban a plakátragasztást, ezért az idézett kijelentés első mondata alkalmas becsületének csorbítására.
A mentelmi bizottság az ügyet 2003. szeptember 2-ai ülésén tárgyalta. Nem foglalkoztunk a büntetőjogi felelősség kérdésével, de a bizottság elé került ügyekből is megállapítható, hogy a választási harcokban fokozottan fordulnak elő sértő kijelentések. A bizottság többsége - ahogy korábbi hasonló esetekben is tette - nem javasolja Manninger Jenő országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Ugyanakkor a mentelmi bizottság elhatárolódik a képviselő úrnak tulajdonított kifejezésektől, és szükségesnek tartja, hogy az Országgyűlés tekintélyének óvása, helyreállítása érdekében az országgyűlési képviselők még a kampány során is őrizzék meg higgadtságukat, továbbá minden esetben tartózkodjanak mások sértegetésétől.
Bizottságunk elhatározta, hogy a jövőben árnyaltabban fogja vizsgálni a képviselőket érintő rágalmazási, becsületsértési ügyeket.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me