BALOGH JÓZSEF

Full text search

BALOGH JÓZSEF
BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Szabadszálláson 42 éve folyik jó színvonalon, jó kiképzőállománnyal kiképzés. Az épületek a Magyar Honvédség keretein belül is a legnagyobb befogadóképességűek közé tartoznak, hiszen 2500 fő sorállományú, illetve 1200 fő szerződéses állományú katona befogadására képesek. Ehhez 39 oktatóterem, kiváló makettek, különböző technikai eszközök, oktatógépek, számítógépek és személyi anyag áll rendelkezésre a kiképzés színvonalának biztosítására. A kiképzéshez szükséges gyakorlóterek, lőtér is a laktanyától könnyen elérhető távolságra van.
A laktanya felszámolása, illetve leépítése nemcsak Szabadszállás város életében, hanem a térség és közvetve a régió szempontjából is végzetes gazdasági, társadalmi következményekkel jár. Bács-Kiskun megye és ezen belül Szabadszállás térsége gazdaságilag és a munkanélküliség szempontjából is súlyos és hátrányos helyzetben van. A régió egyik legjelentősebb munkáltatójának és felvásárlójának megszűnése a város amúgy is súlyos munkanélküli-helyzetét tovább rontaná, Szabadszállás és a környező települések beszállítóin keresztül a térség gazdasági helyzetét is megingatná.
A hátrányos kistérség munkaerő-gazdálkodásáról szóló kimutatások jelzik, hogy a munkanélküliségi ráta a megyében 9,2 százalékos, a kunszentmiklósi kistérségben, amelynek Szabadszállás is része, 12,4 százalékos, ez lélekszámban 1448 regisztrált munkanélkülit jelent, amely szám mintegy 500-zal emelkedne a fenti intézkedés megtételével. Ez a 2000 munkanélküli a térségben már kezelhetetlen lenne.
Tisztelt Miniszter Úr! Önök a választási kampány idején 3000 új munkahely létesítését ígérték az ott élő választópolgároknak. Csak emlékeztetném, hogy ez merőben eltér attól. Ha csak katasztrófavédelmi szempontból vizsgáljuk a térséget, akkor egy árvízveszélyes Duna-mellékről, egy belvízveszélyes homokhátságról és egy hóakadályokkal sújtotta térségről beszélünk. Egyetlen árvízveszélyes helyzet, mint például a tavaly augusztusi, a honvédség gyors beavatkozásának eredményeképpen több mint egymilliárd forintos kár elhárítását tette lehetővé. Ugyancsak eredményesen közreműködtek a Dunavecse-Szalkszentmárton-Tass védvonalon is, ahol ugyancsak termőterületek, termés, üdülőövezet esett volna az árvíz áldozatául. Mivel a kiképzőközpont olyan eszközökkel rendelkezik, amelyek ezeknek a feladatoknak sürgős ellátását lehetővé teszik, ezért ez a térségben élők számára valóságos létbiztonságot nyújt. Szabadszállás, Kunszentmiklós térsége egy esetleges paksi katasztrófa esetén kitelepítési célterület.
(23.00)
Az itt élő lakosság teherbíró képessége önmaga eltartásához is rendkívüli erőfeszítéseket igényel. Szeretném felhívni a figyelmét, ha erre még 30-40 ezer főt szükségszerűen rá kellene telepíteni, milyen katasztrófahelyzetet idézne elő. A honvédség alkotmányos kötelezettségei közé tartozik az általam felsorolt valamennyi terület, ön ezeknek a feladatoknak az ellátásától nem tekinthet el.
Tisztelt Miniszter Úr! Az ön által vezetett tárca nemcsak katonai akciók végzésére, nemcsak támadás elhárítására, hanem a haza általános védelmére és az itt lakók biztonságos életére nézve is felelősséggel tartozik. Mindezen feladatoknak az itteni kiképzőközpont kiválóan megfelel. Kérem önt, hogy döntésükkel ezt az egyensúlyi állapotot, ezt a harmonikus együttélést ne borítsák fel.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérem önt, változtassák meg az alföldi kiképzőközpont bezárásával kapcsolatos elképzeléseiket. Egyúttal önt mint a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterét, tizenhét önkormányzat nevében tisztelettel meghívom Szabadszállásra a laktanya további sorsáról szóló megbeszélésünkre. Kérem, fogadja el a meghívásunkat.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me