DOBÓ LÁSZLÓ

Full text search

DOBÓ LÁSZLÓ
DOBÓ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Mit lehet tenni a békalencse ellen, amely megbénítja az Alsó-Tisza-vidék nyári vízi turizmusát? Ez a címe a napirend utáni hozzászólásomnak.
Zöld invázió - így hívják az alföldi emberek a Körösökön és Csongrádtól lefelé a Tiszán augusztus folyamán többször visszatérő békalencse-áradatot. A békalencse-áradat okai a vízügyi szakemberek szerint Debrecenig nyúlnak vissza, és elsősorban a régió településeinek idegenforgalmát sújtja. Az idén augusztusban három hullámban a csongrádi Körös-torok után a Tiszát nagy foltokban belepte a békalencse.
Mindannyian tudjuk, hogy ez a növény, amely egyébként emberi és állati szervezetre egyaránt veszélytelen, nagy kiterjedésű foltokban, lassan halad lefelé a folyó alsó szakaszán. A Tisza szerelmesei idén is undorodtak és undorodnak a mai napig az ilyen uszadék láttán, pedig a folyó megzöldülése nem egyedi eset.
Az utóbbi 15 évben az úszó zöld szigetek augusztus elejétől menetrendszerűen megjelentek a folyó Csongrád alatti szakaszán. A szakemberek szerint a békalencse tömeges kialakulásának oka a Körösökön és a Berettyón keresztül Debrecen körül keresendő. Hiszen a Békés és Hajdú-Bihar megyei települések tisztítatlan szennyvizei akadálytalanul kerülnek a Tisza mellékfolyóiba. A szennyvízhálózat 30-40 százalékos kiépítettségű, ezért az emberi és állati eredetű szennyeződések nyáron a meleg vizű folyókba érve tökéletes táptalajt biztosítanak a békalencse szaporodásának. Hosszú távon gyógyír lehet a bajra az egész országra kiterjedő szennyvízhálózat-fejlesztés, ez a folyamat azonban anyagiak híján, a Medgyessy-kormány megszorító évei alatt hosszú ideig elhúzódhat.
Míg a zöld invázió nem érinti a halakat, addig jelentősen megnehezíti a vízi turizmusból élő emberek munkáját. Általános vélemény, hogy hiába várja tiszta, kellemes hőmérsékletű víz a fürdőzni vágyókat, a békalencse-uszadék látványa elriasztja a vendégeket, nem kis veszteséget okozva ezzel a fürdőzőhelyek szolgáltatóinak. S bár a halakat valóban nem érinti a békalencse virulása, annál inkább bosszantja a nem kis számú horgásztársadalmat, akiknek teljes augusztus-szeptember hónapokban immáron 15 éve lehetetlenné teszi az önfeledt sportolást ez a nemkívánatos jelenség.
Mit lehet tenni a békalencse ellen? A hosszú távú megoldást már a fentiekben vázoltam, de addig is nagyobb figyelmet kellene fordítani a probléma megoldására. Ennek lehetséges módozata a fizikai úton, hálóval vagy más alkalmas eszközzel történő kiemelés olyan folyószakaszon, ahol a szűk keresztmetszet miatt az még viszonylag könnyebben megoldható. Nem új módszerről van szó, hiszen ilyen és ehhez hasonló módszert már alkalmaztak az érintett természetes vizeken a békalencse semlegesítésére.
Az a kérdés, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány a folyók menti önkormányzatokkal összefogva hajlandó-e előrelépni, hogy több tízezer ember nyári pihenését, kikapcsolódását, a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásból élő emberek életét ne tegye tönkre a 15 éve hívatlan vendégként jelentkező zöld invázió.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me