DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Tulajdonképpen itt, a parlament mai ülése során elhangzott azért egy-két magvas észrevétel, például Horváth képviselő úr, aki már nincs jelen, azt mondta, hogy a ló egy olyan teremtménye az Úristennek, amelyik úgy lett megteremtve, hogy legel. Hát a békalencse is olyan teremtménye az Úristennek, ami bizonyos feltételek megléte esetén van.
Ezek közül a bizonyos feltételek közül, zömmel kettő egyébként, az egyik az, hogy a környező talajokból, nemcsak Debrecenből, a különböző növényi tápanyagok túlkínálati formában jelennek meg különböző vizekben. Tehát ilyen értelemben az adott folyószakaszon, illetve az oda tartozó környezetben - nevezzük így - környezetkímélő mezőgazdasági gyakorlat bevezetése a legfontosabb feladat. Egyébként az európai uniós csatlakozásunk ez ügyben kifejezetten hasznos lesz. Illetve már van a nemzeti környezetvédelmi program, amely az eddigi eredmények bázisán azt hozta nekünk, hogy az érintett vízrendszer minősége a probléma megléte dacára mégiscsak javuló tendenciát mutat, és a szakemberek becslése szerint 2010-ig fognak a kiváltó okok megszűnni. Természetesen ebben benne van a vízgyűjtőn lévő települések szennyvíztisztítóinál a biológiai tisztítás utáni tápanyag-eltávolítás kémiai tisztítási fokozatának megvalósítása is.
A további tényezők közé tartozik, hogy a Tisza vízrendszerének vízminősége nagyban függ a szomszédos országok gyakorlatától, elsősorban a romániai vonulatra kell rámutatnunk. No de itt is azért a nemzetközi együttműködések okán ez a bizonyos szennyezés csökkenő tendenciákat mutat. Következésképpen azt ugyan nem állítom, hogy a probléma órákon vagy perceken belül megoldódik, azt viszont határozottan igen, hogy a jelenlegi tendenciák mentén középtávon is van remény arra, hogy ez a bizonyos jelenség meg fog szűnni.
Mindamellett a képviselő úr által jelzett környéken élőknek, beleértve a horgászokat is, egyrészt kérem képviselő urat, hogy ezeket a relatív jó híreket vigye el számukra, meg azért szeretném buzdítani azokat az idegenforgalomból vagy horgászatból élőket, vagy egyáltalán csak a vízi turizmus szerelmeseit, hogy ők maguk is sok mindent megtehetnek. Ön például javasolt olyan technikákat, amivel ezt a bizonyos békalencsét részben vagy egészben össze lehet szedni. Azért szeretném elmondani, hogy a választókörzetemben, igaz, hogy urbánus választókörzet, érdekes módon amikor a helybéli vállalkozókat adott esetben a környezet kedvezőtlen állapota aggasztja, rendszerint saját maguk össze szoktak fogni, és ha minimális mértékben is, de segítenek magukon. Azt gondolom, ez a vállalkozóktól is teljesen normálisan elvárható magatartás. Vagyis ez nem úgy működik, hogy rámutatunk a kormányra, hogy az most mit csináljon, ötleteket adva, hanem a helybéli vállalkozók, az érintettek, a horgászok a kormánnyal együttműködve minden bizonnyal eredményeket tudnak elérni. De azt nem hiszem, hogy el kell fogadjuk, hogy kizárólag a kormányzat problémájává teszünk egy olyan dolgot, amiben azért a szűkebb közösség is közre tud működni. Köszönöm szépen.
(23.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me