STOLÁR MIHÁLY

Full text search

STOLÁR MIHÁLY
STOLÁR MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elbocsátják az ajkai Shoe Maker Cipőipari Kft. 175 dolgozóját október 15-étől. A zömmel nőket foglalkoztató üzemet felszámolják, és Romániába, Nagyváradra telepítik át a berendezéseit, tájékoztatta az MTI-t szeptember 2-án Bettin Florindo, a százszázalékos olasz tulajdonban lévő üzem termelési igazgatója, végelszámoló biztos.
Az ajkai kft. eddig minden évben nyereséges volt, és a megrendelésekkel sem volt gond. Az itt gyártott cipők teljes egészében nyugat-európai exportra készültek. A végelszámoló biztos a gyár Romániába telepítését azzal indokolta, hogy ott a magyarországi költségek és bérek harmadáért tudják a terméket előállítani. Ajkán 60 ezer forint volt a szalagon dolgozó nők havi átlagbére, Nagyváradon csupán 20 ezer forintnak megfelelő bért kell fizetniük, és lényegesen olcsóbban jutnak hozzá az energiához is. Mint ismeretes, a minimálbérek a Medgyessy-kormány ideje alatt nem emelkedtek; adómentessé tételük pedig a munkáltatók kiadásait nem növelték. Így a felszámolás valós okaként csak a magas energiaköltségek és az egyéb költségek maradtak.
Több mint elgondolkoztató, hogy a termelési igazgató a nyári szünet előtt arra kérte a kft.-től távozni szándékozó pénzügyi vezetőt, hogy október 15-éig maradjon a cégnél, ugyanis ekkor lépne helyébe az új munkatárs. A korábbi tervekkel szemben az ősz a végelszámolást hozta.
Hasonló helyzet állt elő Csetényben is, a szegedi székhelyű Mary 2000 Cipőipari Rt.-nél is, ahol közel száz dolgozót bocsátottak el.
(22.50)
Érdeklődve várnám, persze költői ez a kérdés, a gazdasági és közlekedési miniszter válaszát, hogyan ítéli meg a kormány és saját tárcája munkáját, ha a nyár elegendő időnek bizonyult ahhoz, hogy az országban számtalan és az említett cég a Magyarországról való kivándorlás mellett döntöttek. Mit kíván tenni annak érdekében, hogy a külföldi cégek ne hagyják el Magyarországot, és a munkavállalók talpára ne kössenek útilaput, veszélyeztetve ezzel több száz család létbiztonságát?
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me