DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az európai uniós intézmények kiépítése nem öncélú tevékenység. Azért fáradozunk ezen fokozott sebességgel, hogy a mezőgazdasági termelők a csatlakozást követően hozzá tudjanak jutni azokhoz a támogatásokhoz, amelyeket az Európai Unió biztosít számára akár a garanciaalapból, tehát közvetlen kifizetés révén, akár pedig pályázatos úton.
Mint ahogy a képviselő úr is említette, sajnálatos, hogy szinte nulláról kellett megkezdenünk a felkészülést. Azok az országok, amelyek '97 óta szisztematikusan folytatják, már a próbaüzemet folytatták akkor, amikor mi egy használhatatlan tanulmányt elemeztünk annak érdekében, hogy mi történt az elmúlt időszakban, bár nem tudom a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetését hibáztatni, hisz a Miniszterelnöki Hivatal az elmúlt kormány időszakában elvonta tőlük ezt a jogot, és az informatika kft.-re, az In-Forrás Kht.-ra ruházta ezt a lehetőséget. Nem csoda, hogy e tekintetben igazából semmi nem történt.
Úgy gondolom, itt csak egy elfogadható eredmény születhet, mégpedig az, hogy jövő év május 1-jétől a mezőgazdasági termelők hozzá tudjanak jutni a támogatásokhoz. E tekintetben nagyon jelentős mértékben ledolgoztuk a hátrányunkat. Azonban azt is el kell mondani, hogy az informatikai rendszer fejlesztése meglehetősen időigényes. A Phare-források igénybevételével kapcsolatos pályázat július közepén elbírálásra került, sajnos a mai napig nincs szerződés. Ez tehát a rendszer gyenge pontja. Egyébként a legnehezebb alrendszer, a terület alapú azonosítás ebben a hónapban százszázalékos készültségbe jut.
Úgy gondolom, hogy a SAPARD-hivatal példáján - amelyet csak a Medgyessy-kormány tudott elindítani - meglesz a lehetőségük a mezőgazdasági termelőknek, hogy az új hivatali rendszer működése révén a jövő évben a támogatásokhoz hozzájussanak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me