DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter, a napirendi pont előadója: Herényi képviselő úr megdicsérte az Igazságügyi Minisztériumot, amit köszönettel vettem, és azt mondhatom, hogy abban a javaslatban, amit most van módom ismertetni, a lakásmaffia elleni fellépés lehetősége is benne foglaltatik. Annak azért itt van helye, és a társasházi törvény legfeljebb kiegészítő lehetőségeket adhat ehhez.
Miről szól ez a javaslat? Miről szól, szólhat elfogadása esetén az az országgyűlési határozat, ami a társadalmi bűnmegelőzés címet viseli? Az eredete természetszerűleg jelen esetben a kormányprogramból vonható, a kormányprogram a közbiztonság, jogbiztonság, létbiztonság - fordított sorrendben, de érthető, hogy én ezt a sorrendet használom, hiszen ebben a törvényben a közbiztonság a legfontosabb - hármasát megjelölte, és ezt helyesen tette. Ebből a konzekvenciát le kell vonni, a konzekvencia pedig az, hogy értelmesen és célszerűen kell tenni ezeknek a biztonsági tényezőknek a megvalósítása érdekében.
Közbiztonság. Tulajdonképpen a közbiztonságról mintegy kétszáz évvel ezelőtt Beccaria azt mondta, hogy jobb megelőzni a bűntetteket, mint büntetni azokat. Ezt sokszor elfelejtjük, habár igaz. Tovább folytatta Beccaria, és én is folytatom az idézetet azzal, hogy “meg akarjátok előzni a bűntetteket?” - teszi fel a kérdést. “Tegyétek, hogy a törvények világosak, egyértelműek legyenek, és hogy a nemzet egész ereje azok védelmére összpontosuljon, és egyetlen része se használtassék fel megsemmisítésükre.” Még folytatom ezt az idézetet, de azért a figyelmet arra hívom föl, hogy Beccaria itt a törvények megtartására, érvényre juttatására tulajdonképpen a nemzet egészét hívja föl, ezt teszi majd ez a határozat is.
Folytatva az idézetet: “Tegyétek, hogy a törvények ne annyira az emberek osztályait, mint inkább magukat az embereket szolgálják.” Hát az idézetnek ez a része lenne az, ahol azt kérném, hogy ne legyen politikai viták tárgya, vagy ne annyira politikai viták tárgya legyen ez a bűnmegelőzésről szóló határozati javaslat, mint inkább szakmai viták tárgya. Ezt kérte annak idején ezek szerint Beccaria is. “Tegyétek, hogy az emberek tartsanak tőlük - mármint a törvényektől -, de csakis tőlük tartsanak. A törvényektől való félelem üdvös, de végzetes és melegágya a bűnnek az embernek embertől való félelme.”
Az ember az embertől nagyon gyakran fél, az egyik területe ennek a félelemnek a bűnözés. Az a bűnözés, amit a XX. század elejéig tulajdonképpen nagyon jól lehetett kezelni egyszerű bűnüldözéssel, lehetett azzal kordában tartani, hogy aki elkövetett valamilyen bűncselekményt vagy hasonlót, és az kiderült, akkor őt felelősségre vonták. A XX. század elejétől, nyilvánvalóan a társadalmi átalakulás, a nagyvárosok kialakulása, a nagyobb mozgástér teljesen átalakította a bűnözést, ezért át kellett hogy alakuljon a bűnözés helye is a politikában. Tulajdonképpen előtérbe került, hiszen óriási bajt és bizonytalanságot okozott, ezért a politikai hatalmat gyakorlóknál vagy az arra törekvőknél ez egy fő kérdéssé vált. De az elmúlt évszázad - furcsa kimondani - második feléig még mindig valamilyen módon kezelhető volt a klasszikus eszközökkel a bűnözés, karbantartható volt. Karbantartható volt a rendőrség aktívabbá válásával, aktivizálásával, bizonyos pluszfeladatoknak a rendőrséghez telepítésével. Azonban ezt az időszakot bezárva világosan kell látni, hogy a bűnözés már csak így nem kezelhető.
Először is kétfelé választható. Van egy felső kategóriája, furcsa ezt így megjelölni, de van egy fölső kategóriája, ami a szervezett bűnözéshez tartozik. Ez másfajta kezelést igényel a bűnüldöző szervektől is, a jogalkotástól is és az igazságszolgáltatástól is. És van egy, nem alsó kategóriája, de olyan kategóriája, amely a bűnözés zömét fedi le, ez a klasszikus bűnözés, ami viszont az életet általában, az élet mindennapjait megkeseríti. Ez a lakosságot közvetlenül fenyegető bűnözés, tehát nem egy áttételen keresztül rontja az életet, hanem közvetlenül: a hétköznapi erőszak, a tulajdon elleni bűncselekmények, a gazdasági bűncselekményeknek az a része, ami nem tartozik a szervezett bűnözés körébe.
A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája ezt a bűnözésnek a több mint 90 százalékát lefedő kategóriát kívánja kezelni átfogó módon. Átfogó módon, mert nemcsak a bűnüldözés, a bűnmegelőzés a tárgya, hanem a társadalom biztonságérzetének alakulása is. Ha azt mondjuk, hogy átalakult a bűnözés világa, akkor azt is látnunk kell, hogy ki kell vagy ki kellene hogy alakuljon egy olyan kultúrája a társadalomnak, ami a társadalmi önvédelmet erősíti, egyáltalán lehetővé teszi. Ez a kultúra nyomaiban a mi országunkban is kialakulni látszik, de hangsúlyoznom kell, hogy csupán nyomaiban. És ami furcsa és rossz helyzet, hogy ezek a nyomok mindig a tehetősebb rétegnél és csak ott látszanak megjelenni; megjelennek a vagyonvédelemben, megjelennek a személyi védelemben, de nem fogják át ezek az önkéntes intézkedések a társadalom egészét. És ami a nagyobb baj, a társadalom egésze, tehát akik nem tartoznak ebbe a fölső vagyoni kategóriába, egyre kiszolgáltatottabbnak érzi magát, és nem is tesz a bűnözés ellen.
Az egy másik kérdés, hogy a modern társadalomban olyan életviszonyok, olyan életformák, olyan helyzetek sokasága alakul ki, ami nemhogy a bűnözés elhárítására lenne alkalmas, hanem inkább megveti annak melegágyát. Gondolok itt ugye olyan, a bűnözéssel bizonyos fokig kapcsolódó életvitelekre, olyan életvitelekre, amelyek nagyon sok devianciát tartalmaznak: ezek az élethelyzetek és azok az emberek, akik ezeket az élethelyzeteket ismételten élik át, inkább a bűnözés elősegítését teszik, természetesen nem tudatosan, hanem önkéntelenül.
A bűnmegelőzést tehát úgy kell fölfogni, mint a társadalom önvédelmi képességét fokozó, államilag vezérelt és támogatott szakmai és civil mozgalmat. Magyarán a mi dolgunk most az, hogy ennek a konstrukcióját lehetővé tegyük. Nem megalkossuk még, de lehetővé tegyük, hogy létrejöjjön az az állami lehetőség, amely a társadalom önvédelmét, védekezési lehetőségét, immunrendszerét erősíti.
(12.20)
Van ilyen persze ma is, nagyon sok olyan szerveződés van - államilag motiváltan vagy nem motiváltan -, amelyek léteznek, amelyek a gyermekvédelmet, az egészségvédelmet vagy a környezet védelmét tűzik ki célul, csak éppen az összhangzó értelem hiányzik. Ezt az összhangzó értelmet kell biztosítani ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a működés.
Hatékonyabb legyen azzal is, hogy a megfelelő szervezéssel ne csak a központi szervezetek, hanem a helyi szervezetek is részt vegyenek ebben a munkában. Hiszen az legalábbis a kriminológusok számára közhelyszerű - sőt közhely -, hogy a helyben kezelt jelenség az, ami hatékonyan föllépést jelenthet ezzel a káros körrel, káros jelenséggel szemben. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a központi vezérlés ahhoz is szükséges, hogy a helyileg eltérő szükségleteket ki lehessen elégíteni, hogy vezérelni lehessen adott esetben a helyi szervezeteket, a helyi szerveket, hogy azok az ottani sajátosságoknak megfelelően kezelhessék, amit kezelniük kell.
Nyilvánvalóan újszerű lesz a bűnmegelőzésnek az a szemlélete, amire már érintőleg kitértem az eddigiekben is, hogy nem csupán a bűnalkalmakat kell limitálni, hanem a bűnokokat, a sértetté válást is, és ezzel lehet a föllépést jobbá tenni.
A javaslat öt prioritást jelöl meg, olyan öt prioritást, amely területek jól behatárolhatóak, és ahol a bűnelkövetést, a bűnözést elsődlegesen elhárítani kívánjuk. Ilyen a fiatalkorú és gyermekkorú bűnözés, a városok biztonságának megteremtése, a családon belüli erőszak lehető elhárítása, az áldozattá válás valószínűségének csökkentése és a bűnismétlés arányának csökkentése. Egy dologra már most föl kell hívni a figyelmet: ha ez a szemlélet jól érvényesül, ha sikerül ebből majd jogszabályt és törvényt alkotni, és valóban működik majd ez a társadalmi mozgás, ami a bűnelhárítást célozza, akkor jó működés esetén nagyobb lesz a feljelentési kedv. Ha nagyobb lesz a feljelentési kedv, akkor kapjuk - és én reménykedem, hogy ennek lesz alapja - azokat a terhelő véleményeket, hogy romlott a bűnözés aránya, mert több a bűncselekmény. Nem a bűncselekmény lesz több, hanem a feljelentés lesz több az én reményeim szerint, mert nem legyintenek rosszkedvűen az emberek az apróbb lopások, gépkocsifeltörések esetén, hogy úgyis csak egy semmitmondó megszüntető határozat a hatás és semmi más, mert nem változik semmi a környezetben, hanem érdemes akár feljelentésekkel is jelezni, ha másért nem - másért is, de ha másért nem -, hogy egy bizonyos körben bizonyos fajta, bizonyos jellegű bűncselekmények elszaporodtak. Tehát én remélem, hogy első ránézésre ez a romlás bekövetkezik, ami persze pozitív jelenség.
Még egyszer kifejtem azon reményemet, hogy nem annyira politikai vagy pártpolitikai lesz a vita ebben a tárgykörben, hanem szakmai, és ez a szakmai vita majd lehetővé teszi azt, hogy a kormány fölkészüljön egy rövid, közép- és hosszú távú cselekvési programmal, és végső soron egy bűnmegelőzésről szóló törvényben csúcsosodjon ki ennek a folyamatnak az eredménye.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me