MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA gyermek-, ifjúsági és sportminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon az egyik legégetőbb probléma a sportinfrastruktúra helyzete, és úgy gondolom, ezen a területen kell az államnak az egyik legkomolyabb szerepet vállalnia, hiszen a sportinfrastruktúra vagy leromlott állapotban van, vagy egyáltalán nincs. A minisztérium egy hosszú távú létesítményfejlesztési koncepciót dolgoz ki ennek a helyzetnek a javítása érdekében, és ezen a hosszú távú fejlesztési koncepción belül kell kezelni a jeges sportágak speciális létesítményigényét.
A hosszú távú létesítményfejlesztési igényeket természetesen pályázati rendszerben szeretnénk kielégíteni. Minden pályázati beadványt hosszú szakmai előkészítő munkának kell megelőznie, amelyben nemcsak a sport szakmai kérdésekre koncentrál a pályázó, az adott önkormányzat, hanem megvizsgálja ennek a pénzügyi feltételeit is, hiszen költségvetési forrásokat és önkormányzati forrásokat is érint a kérdés. Minden egyes pályázat finanszírozása három forrásból kell hogy összeálljon, egyrészről közvetlen állami támogatásból, vissza nem térítendő formában, másrészről közvetve állami, önkormányzati önerő biztosításából, harmadrészt - jó esetben - szponzorok és magánerő felmutatásából. Amikor ilyen pályázatról beszélünk, akkor ezeket a kérdéseket is mindenképpen át kell tekinteni.
Ezen a pályázati rendszeren belül több kategóriában kívánunk vissza nem térítendő támogatást nyújtani létesítmények felújítására, bővítésére és építésére is az önkormányzatoknak. Ezen a pályázati rendszeren belül új elemként jelenik meg a kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú hitel felvételének a lehetősége, és ebben a konstrukcióban a hitel kamatait az állam magára vállalja. Tavaly a minisztérium helyettes államtitkára járt Jászberényben, tájékozódott a helyzetről, de ezekről a konkrétumokról majd a viszontválaszban fogok önnek tájékoztatást adni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me