NYITRAY ANDRÁS

Full text search

NYITRAY ANDRÁS
NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az emberek sokat megéltek az elmúlt tíz hónapban, és ezért egyre inkább megértik, mit is jelent a jóléti rendszerváltás - amúgy szocialista módra. Lássunk néhány példát! (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Azt jelenti például, hogy 2003-ban egy fillérrel sem nő a köztisztviselők bére. Azt is jelenti, hogy a rendőröknek és a postásoknak immáron sztrájkolniuk kell a béremelésük érdekében. Azt is jelenti, hogy a családi gazdálkodók támogatásai közvetlenül az uniós csatlakozást megelőzően szűntek meg. Ezzel szemben azt is jelenti, hogy az infláció többszörösével emelik a gáz, a gyógyszerek árát és nem utolsósorban az autópályadíjakat.
Ami pedig az M5-össel történik, az aztán minden képzeletet felülmúl. Lássuk, mi történt az ügyben ez idáig! Az előző szocialista kormány időszakában vérlázítóan előnytelen szerződések köttettek a magyar állam és az AKA Rt. között, ami példátlan módon egyoldalú, kizárólag az üzemeltető érdekeit szolgálja. Ezért az M5-ös autópálya már megépült szakasza kivívta a “minden idők legdrágább autópályája” kétes dicsőségű címét. Ennek az eljárásnak a furcsaságáról egy Keller László nevezetű úr írt a Magyar Építéstechnika 96/12. számában, “Továbbépült az M5-ös autópálya” - Keller Lászlónak hívják az urat, nem tudom, kit takar ez a név. (Derültség.) De azt is tudjuk, hogy ezt követően a mai napig mindenféle gátlás nélkül turkálhatnak az autópályán közlekedők zsebében az üzemeltető képviselői.
E szerződés tragikus hozadékával az előző kormányzat is szembesült: hiábavaló volt minden méltányos megegyezésre való törekvése, amelynek eredményeképpen az állami autópálya-rendszerbe integrálva, az egységes matricarendszerbe vonva az átlagautós számára is megfizethetővé vált volna az út. A Szegedig, illetve az országhatárig továbbépítendő szakasz AKA-opciója 2003. december 31-én lejár, tehát ha eddig nem jön létre újabb szerződés a magyar állam és az AKA között, január 1-je után, 2004-ben bárki továbbépíthetné ezt a szakaszt.
De a kormányváltás óta egyre kevesebbet hallunk az M5-ös túszhelyzetének felszámolásáról. Semmitmondó egyrészt, másrészt nyilatkozatokkal traktál bennünket a gazdasági miniszter. Önök állítólag tíz hónapja tárgyalnak a koncessziós szerződés módosításáról, ez idő alatt háromszor emelték az M5-ös díjait. Kinek jó ez? Önök olcsóbb autópályákról beszélnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), eközben egyre drágább megoldás az autópálya igénybevétele.
Elég volt a mellébeszélésből, miniszter úr, egyenes választ kérünk: mikor lesz matricás az M5-ös? (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me