HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen az első mondat a köszöneté, a köszöneté minden magyar választópolgárnak, aki az urnák elé járult szombaton, és ehhez a rendkívül felelősségteljes döntéshez, ennek sikeréhez hozzájárult. Természetesen köszönet azoknak is, akik távolmaradásukkal nem vettek részt a szavazáson, az ügydöntő népszavazáson. Talán abban bíztak, hogy elegen lesznek nélkülük is azok, akik az igenre szavaznak.
Racionális döntést hoztak a választópolgárok; racionális döntést, mert ez a kampány, ami mögöttünk van, nem úgy fog beíródni a magyar történelemkönyvbe, hogy a kampányok legfényesebbike volt. Én sem hiszem el, hogy az MSZP mozgósítására vagy a kampány mozgósítására ment volna el hárommillió ember szavazni, sokkal mélyebb, sokkal bölcsebb gyökerei vannak ennek az igen döntésnek.
A baj az, hogy a népszavazás véget ért, a referendum sikeres és eredményes, viszont úgy tűnik, hogy a kampány nem ért véget. Ezt be kellene fejezni, hiszen ha a következő esztendőnek ebben a hangulatban vágunk neki, akkor nem sok jót remélhetünk az eredményeket illetően. Természetesen elemeznünk kell, hogy mi volt az alacsony részvétel oka. Talán a rossz, színvonaltalan kampány, talán időnként a személyeskedő, személyeskedéstől sem mentes politikai viták, talán a távol maradók a kormánnyal szembeni ellenérzésüknek adtak hangot, vagy ezt fogalmazták meg távolmaradásukkal. Mindenesetre érdemes ezt elemezni, hogy ebbe a hibába a következő időszakban ne essünk, hiszen nagyon nagy feladatok állnak előttünk.
A Magyar Demokrata Fórum frakciója, minden tagja és azok nevében, akik részt vettek a népszavazáson, kikérem minden olyan politikus minősítését, amely őket nem olyan színben vagy nem olyan fényben tünteti föl, amelyet megérdemelnek. Nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy ez a népszavazás eredményes legyen. Ez nem egy kormány sikere, hanem, ahogy előttem már elmondták, négy választási ciklus öt kormányának a sikere. Hiszen Antall József jelezte igényünket az európai uniós tagságra, utána Boross Péter kormánya volt az, amely a csatlakozási szerződés folyamatát, előkészületeit megindította. A fejezetek közül kettőnek a tárgyalása jutott a Horn-kormány idejére. A Fidesz-kormány alatt a fejezetek zöme lezárult sikeresen és eredményesen, és a jelenlegi kormány fejezte be az utolsó két vagy három fejezet tárgyalását. Tehát nagy baj az, ha bármely kormány vagy bármely politikai erő megpróbálja a nemzet sikerét önös céljaira kihasználni.
Még egyszer kérem a politika felelős vezetőit, és itt a kormánypártoknak különös felelőssége van, hiszen az, hogy az ellenzék kritizálja a kormány működését, egy természetes állapot és joga, de a kormány és a kormánypártok ne essenek abba a hibába, hogy ellenzéki szerepet fölvéve kritizálják az ellenzék működését, mert nem ez a dolguk. A dolguk az, hogy az ország szekerét eredményesen előremozdítva vigyék előre, mert ez szolgálja a nemzetgyarapodás esélyét és az uniós csatlakozás sikerét.
Kérem, hogy a politika minden felelős szereplője fogadja meg a Magyar Demokrata Fórum tanácsait, és a következő egy esztendőben ennek szellemében cselekedjünk.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me