BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Rövid hozzászólásomban a csatlakozás előtti olyan kérdésről szeretnék beszélni, ami esetleg helyi kérdésnek tűnhet, és volt már olyan szocialista képviselőtársunk, aki ezt a kérdést érintette. Felénk, Nógrádban, a Dunakanyar keleti részén családok ezrei és tízezrei egészítik ki a jövedelmüket málna-, ribizli-, burgonya- vagy uborkatermesztéssel, leginkább őstermelőként.
A népszavazást megelőző időszakban több vidéki fórumon részt vettem, és ott elhangzottak olyan kérdések, hogy mi lesz a csatlakozást követően a málnából és ribizliből élők lehetőségeivel. Eközben megnéztem az FVM honlapját, a közalapítvány honlapját, és átnéztem a hiányosan megkapott miniszterelnöki hivatali tájékoztatási füzeteket, és a felvetett kérdésre nem kaptam egyértelmű választ. Ismereteim szerint nem számíthatnak ezek az őstermelők túl nagy segítségre, EU-s támogatásra. Ráadásul már tavaly is gondot jelentett, hogy az Európai Unión kívüli, például szerb málna az alacsonyabb költségek, illetve a vámmentesség miatt jobb árlehetőségekkel kerül az európai uniós piacokra.
Tisztelt Ház! Nagy kérdés, hogy az ehhez hasonló tevékenységet folytató emberek milyen támogatást várhatnak a következő, átmeneti időszakban, még a csatlakozást megelőző időszakban is. Ma még, illetve hetekkel, hónapokkal ezelőtt nem kaptunk választ ezekre a kérdésekre, és sajnos a társadalom azon részéhez tartoznak ezek az emberek, akik nehezen lesznek képesek az akadályokat saját erejükből leküzdeni, ezért számukra a kormánynak, a parlamentnek aktív cselekvési programokat kell indítaniuk, hogy már a csatlakozást megelőzően is tapasztalhassák a segítő törekvéseket, és azt a jövőképet, hogy tudhassák: szükség lesz a málnájukra, a ribizlijükre, és így továbbra is ki tudják egészíteni az éves jövedelmüket.
Ebben nagy segítséget jelenthet a falugazdász-hálózat segítése. Lehet, hogy ez a példa részproblémát tükröz, de véleményem szerint nagyon fontos feladatunk, hogy ezekre a kérdésekre, problémákra megoldást találjunk az emberek érdekei mentén, de addig is minél pontosabb tájékoztatást kell adnunk a hátrányos helyzetű térségekben élőknek.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me