BORKÓ KÁROLY

Full text search

BORKÓ KÁROLY
BORKÓ KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Én a mezőgazdasággal kapcsolatban az erdőgazdálkodással szeretnék foglalkozni, hiszen ez az Európai Unióban a mezőgazdaságnak édestestvére, és ott egy egységként is kezelik ezt a két dolgot.
Alig egy esztendeje Medgyessy Péter a Pilvax Kávéházban, akkor még mint a Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje, közzétette “Egyetértésben a nemzettel” című vitairatát. Ebben azt írja: “Én, Medgyessy Péter, egyezséget ajánlok a nemzetnek, hogy Magyarország gazdag és virágzó ország legyen.”, majd megteszi vállalásait. “Vállalom, hogy - írja - kormányom véget vet, határozott lépéseket vesz, megállítja és visszafordítja, felemeli és felvirágoztatja…” - s a többi.
A 8. pont harmadik bekezdése szerint - szó szerint idézem -: “Az 1,2 millió hektáros erdőtelepítési program részeként 300 ezer hektár erdőt telepítünk.” Időmeghatározás nincs. Hozzáértők már akkor is gyanították, hogy a miniszterelnök-jelölt beszédírója valószínűleg betéttel ihatta a kávét a Pilvaxban, vagy csak egyszerűen nem tudta, hogy mit beszél. Gondolhatták ezt azért is, mert senki sem hallott még az 1,2 millió hektáros erdőtelepítési programról, másrészt a szakmai körökben azt is mindenki tudja, hogy Trianon óta, ami több mint 80 éve volt, sikerült összesen 700 ezer hektár erdőt telepítenünk.
Majd a “Cselekedni, most és mindenkiért!” címen beterjesztett kormányprogram már megfeledkezik a nagyvonalú vállalásokról. Egyszer sem szerepel benne az “erdő” szó, és már csak a “százmillió fa” című program szerepel benne. Ez a program is az évtized végéig szól. Sehol az 1,2 millió hektáros program, sehol a 300 ezer hektáros telepítési vállalás. Megjegyzendő, hogy Magyarországon évente mintegy 250 millió darab erdészeti csemetét állítanak elő, aminek 85-90 százalékát el is telepítik. A kormány tehát nem vállalta túl magát, sőt ebben az esetben is azért kell hogy izguljunk, nehogy a szociálliberális kormány beváltsa ígéreteit, hiszen ebben az esetben a töredékére eshet vissza Magyarországon az erdőtelepítések aránya.
Erre az útra egyébként már rá is lépett a kormány, hiszen az idei évben mintegy 10 százalékkal kevesebb forrást biztosít az erdőtelepítésre, amely az egyébként indokolt egységáremelések révén mintegy 40 százalék területcsökkenést idéz elő. A 15 ezer hektár helyett, ami a polgári kormány utolsó évében telepítésre került, 8-9 ezer hektár lesz, a 6 milliárd forint támogatás helyett 5,5 milliárd. Majdnem 1 milliárd forinttal tervezi megsarcolni a kormányzat erdőfenntartási járulék címen a gazdálkodókat.
Alig van információja a hozzávetőleg 300 ezer magánerdő-tulajdonosnak a várható csatlakozásról. Nincs pénz az integrátori hálózat továbbfejlesztésére, minden területen a visszalépés a jellemző. Hogy lesz így 25 százalékos erdősültség, kedves képviselőtársaim, hogyan lesz így több erdő? Hogyan lesz a csökkenő támogatásokból növekvő foglalkoztatás, munkalehetőség, munkahely éppen azokban a hátrányos helyzetű depressziós térségekben, Szabolcsban, Nógrádban, Borsodban, ahol a legnagyobb a munkanélküliség, és ahol a legjelentősebb az alacsony termőképességű erdősíthető szántók aránya?
Lenne tehát miről beszélni. A “mákos guba”, az “ehet-e a disznó moslékot?”, a “nyithatok-e Bécsen cukrászdát?” című kampányok után lehetne most már végre arról beszélni, ami az embereket valóban foglalkoztatja, ami a megélhetésüket jelenti majd, ami a megélhetésüket befolyásolja. Itt az ideje a tiszta beszédnek, itt az ideje a tetteknek, hogy Magyarország minden polgára a csatlakozás nyertese lehessen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me