DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Sajnos, egy véleményt el kell mondanom az előttem szóló két képviselőtársam megállapításai alapján, mert nem szeretném, ha félresiklana ez a vita, főleg a termőföld kérdésében.
Boros Imre volt miniszter úr itt másfél millió hektár állami föld eladásáról beszél. Én erről nem tudok; félmillió hektár termőföld sincs az állam tulajdonában, nem tudom, ő milyen termőföldet akar megvásárolni természetesen. Úgy gondolom azonban, aki komolyan gondolja, hogy ez a termőföld nemzeti tulajdonban maradjon, annak továbbra is abban kell gondolkodni, hogy a mindenkori helyben élő gazdálkodók hosszú távon bérelhessék ezeket a földeket. Ez az egyetlen garancia erre. Természetesen, ha ő meg akart ebből szerezni 300 hektárt, arra semmi garancia nincs, hogy miután befejezi a tevékenységét, és az önök megállapodása szerint az Európai Unió polgárai is szerezhetnek Magyarországon termőföldet, ezt annak adja el, aki legtöbbet ad érte, és mivel a nyugati gazdáknak több pénzük van, lehet, hogy ezen nyerészkedni akart. Tehát, tisztelt képviselőtársaim, nem lehet egyszerre a termelőknek való termőföld tartós használatának biztosítási lehetőségéről beszélni, és nem lehet ezeket a megállapításokat tenni, amiket megtett.
Ugyanez vonatkozik Turi-Kovács Béla képviselőtársam megállapítására is. Gondoljon vissza az önök földtörvényére! Mit mondott az? Igaz, hogy első helyen a családi gazdálkodó szomszéd volt, de, ha nincs ilyen a szomszédban, akkor második helyen a helyben lakó szomszéd volt; nemcsak használó, az önök törvényében a tulajdonos is. Tehát mi történt volna a gyakorlatban? Még a családi gazdálkodó szomszéd alól is kihúzhatta volna a földet egy helyben lakó földtulajdonos. Ezt nevezik önök földvédelemnek, hölgyeim és uraim? Gondolják végig, a gyakorlatban mit jelentett ez! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ha ezt végrehajtották volna, a magyar mezőgazdaság szétesett volna.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me