GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Szeretném a vitanap végén összefoglalni mindazt, amit ma elmondtunk, és egyben értékelni is a vitanapot. Mindenekelőtt szeretném megköszönni az MDF kezdeményezését, örülünk, hogy támogathattuk a javaslatukat, hogy a mai napon tartsunk megbeszélést arról, mit kell tennünk a csatlakozást követően azért, hogy a magyar mezőgazdaság nyertese és ne vesztese legyen a csatlakozásnak, ráadásul minden mezőgazdasági termelő nyertes lehessen.
Ebben a vitában próbáltunk javaslatokat megfogalmazni. Azt gondoljuk, nem az a fő kérdés, hogy hogyan értékeljük a megállapodást. Tudjuk, eltérő nézetek vannak arról, hogy ez a megállapodás vajon kihozta-e a maximumot, elnyertünk-e minden lehetőséget, amit el lehetett nyerni, vagy vannak olyan lehetőségek, amelyek kihasználatlanul maradtak. Szerintem erről ma már nem túl okos dolog vitatkozni. Történelmi tény, hogy ezek a csatlakozás feltételei, és most az a dolgunk, hogy megvizsgáljuk, hogyan lehet ezekből a feltételekből a legtöbbet kihozni mindannyiunk és a mezőgazdaság számára.
Zárójelben egyetlenegy megjegyzést mégiscsak tennék ehhez. Ha egy olyan kormány kötötte volna meg ezt a megállapodást Koppenhágában, amelyik kevésbé élvezi a sajtó támogatását, akkor ma valószínűleg teljesen más lenne a közvélekedés erről a megállapodásról. Talán még azt is meg lehetne kockáztatni egy gondolatkísérlet erejéig, hogy egy, a sajtó támogatását kevésbé élvező kormány esetében a mezőgazdasági miniszter ebbe a megállapodásba belebukott volna.
De most nem ez a dolgunk, hanem az, hogy összefoglaljuk a javaslatainkat. Az első, amit mondtunk, hogy meg kell nézni, hogyan lehet a csatlakozást követően még több pénzt adni a magyar mezőgazdaságnak. Egyetértünk a közvetlen kifizetések lehető legnagyobb összegű kiegészítésével, egyetértünk azzal és fontosnak tartjuk, hogy ezek a kifizetések legyenek adómentesek, hogy legalább ne csorbítsuk azokat a kedvezményeket, lehetőségeket, amiket a magyar gazdák megkapnak az Európai Uniótól azáltal, hogy ezeket a pénzeket még meg is adóztatjuk.
(12.50)
Ez egy olyan javaslatunk, amihez nagyon nagy elszántsággal ragaszkodunk. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a kormány minden szükséges társfinanszírozást adjon meg annak érdekében, hogy valamennyi európai uniós forrást ki tudjunk használni, és ragaszkodunk ahhoz is, hogy a magyar kormány minden olyan nemzeti támogatást biztosítson a magyar mezőgazdasági termelőknek, amelyekre egyáltalán lehetősége nyílik a csatlakozási szerződés értelmében.
Úgy ítéljük meg, hogy a csatlakozásig még hátra lévő nagyon rövid időben a legrosszabb állapotban lévő ágazataink, különösképpen például a sertés-, a baromfiágazat esetében egy felzárkóztatási programot kell indítani, ami lehetővé teszi, hogy ők is megfelelő versenyképességi állapotban váljanak az Unió részévé, és így jobban helyt tudjanak állni abban a nagyobb versenyben, amelyik az ottani piacokat jellemzi.
Jó, hogy vannak hitelkonszolidációs programok, de ne rekesszük ki ebből a családi gazdálkodóknak nyújtott kedvezményes kamatozású hiteleket sem, amire az előző kormány a gazdahitelprogram keretében jelentős támogatást adott. Ezek is éppen ugyanolyan hitelek, kedvezményes hitelek, mint bármely más, korábban felvett beruházási hitelek, ezekre is ki kell terjeszteni a hitelek konszolidációját.
Nagyon örültem azoknak a felszólalásoknak a túloldalon, amelyek nem arra szorítkoztak, hogy az ellenzéket pocskondiázzák. Különösképpen köszönöm és örülök Gráf József képviselőtársam felszólalásának, nem azért, mint hogyha ezt az ellenzéki oldalról is elmondhattuk volna; képviselőtársam nagyon nagy szakmai tudással, hozzáértéssel és empátiával adta elő a sertéságazat súlyos helyzetére vonatkozó javaslatait. Ez az a hangnem, amelyikben szerintem a Magyar Országgyűlésben a mezőgazdaság ügyeiről, sorsáról érdemes beszélgetnünk.
Javaslatainkat nem azért nyújtjuk be, hogy azokat elutasítsák. Javaslataink benyújtásával az a célunk, hogy azokhoz támogatást nyerjünk el, és akkor lennénk boldogok és akkor tartanánk a saját munkánkat is sikeresnek, ha a javaslataink megkapnák a többségi oldal támogatását, és így ezek megvalósulnának.
Azt gondolom, hogy a magyar mezőgazdaság érdeke is az, hogy együtt, közösen keressük meg azokat a lehetőségeket, hogy hogyan tudjuk a csatlakozás történetét a magyar mezőgazdaság számára sikertörténetté változtatni. Mi ebben a munkában továbbra is szeretnénk az önök együttműködő partnere lenni, és minden segítséget és támogatást megadni azokhoz az elképzelésekhez, amelyeket közösen megfogalmazunk.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me