GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szabó József Andor képviselőtársamtól szeretném megkérdezni, hogy mi akadályozta meg az előző kormányt, hogy annak csak a töredékét is megcsinálja, amiről ő itt beszélt. Mert úgy gondolom, annak, hogy most vannak problémáink, 90 százaléka erre az elmúlt négy évre vezethető vissza. Amikor ön ugyanúgy itt ült, nem tudom, elmondta-e egyszer is ezeket a dolgokat ebben a parlamentben, hogy, mondjuk, 2004-ben európai uniós tagok leszünk, és sehol nem tartunk. Majd utánanézek a jegyzőkönyvekben, de biztos, hogy nem találok ilyet.
Még egy dologra szeretnék reagálni, szeretnék egy dolgot pontosítani. Glattfelder képviselőtársam azt mondta, hogy maximalizálni fogja az Unió a farm alapú támogatásnál a nagyüzemi támogatást. Volt ilyen terv, de ez már közel nem így van. Ugyanerre alapozták annak idején az egész struktúraváltást, hogy ez így lesz, de - meg kell nézni azt a kiadványt, amit kaptunk - szó sincs arról, hogy bevezessék a 300 ezer eurós maximális támogatást az Európai Unióban. Ebbe nem menne bele a jelenlegi Németország sem, hiszen rengeteg nagyüzeme van. Hollandia kifejezetten a nagy telepek megvalósításához ad támogatást. A csatlakozó országok között ott vagyunk mi is, és azért sok nagyüzemünk van, de a balti államokban sem kisbirtokok vannak. Tehát ez kivitelezhetetlen lenne a jelenlegi Európai Unióban, és le is vették a napirendről.
Ezt csak azért szerettem volna elmondani, nehogy itt valaki megint olyan tévhitet próbáljon elhitetni a nagyobb üzemekkel, hogy nekik azért kell majd szétmenniük - már sokszor volt ilyen problémánk -, mert különben majd az Európai Unióban nem kapnak támogatást.
A másik az osztatlan közös földügyek, az állami földek. Az Európai Unió a termelőnek adja a terület alapú támogatást, tehát a gazdálkodónak, nem a tulajdonosnak - mert azok is félreértésre adhatnak okot, amik itt elhangzottak -, semmi köze ahhoz, hogy most kinek a tulajdonában van az a föld. Nyilván a földkérdést rendeznünk kell, de nem olyan hebehurgya módon, hogy, mondjuk, egy év alatt csináljunk 1 millió 300 ezer parcellát.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me