GRÁF JÓZSEF

Full text search

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az EU-s tárgyalásokról és azok eredményéről folyik ma a vita, de azt hiszem, nem tudunk eltekinteni az agrárium mindenkori és jelenlegi helyzetétől, ezért néhány gondolattal az EU-s tárgyalásokról, néhánnyal pedig a jelenlegi helyzetről szeretnék pár szót mondani.
Az előbb már elhangzott, hogy az EU-val a tárgyalási százalék - ami fontos, de nem minden, és ezt mindannyian tudjuk - valahol a nulláról indult. Olyan hamis érvekkel indult a nulláról, hogy Magyarországon vagy a csatlakozó országokban konzerválná az életképtelen gazdaságokat, az intézményi háttér ki nem alakulása miatt úgyis képtelenek lennénk felvenni a támogatásokat, és olyan tömegű jövedelem szabadulna a magyar vagy a csatlakozni vágyó agrártermelőkre, ami belpolitikai feszültséget okozna. Tarthatatlan feltételezések és következmények voltak ezek. Innen jutottunk el a 25 százalékos közösségi támogatásig, ami ha így maradt volna, és csak ez lenne, akkor mi, agrártermelők azt mondhatnánk, hogy arcpirítóan kevés.
A kormányzatnak mérlegelnie kellett a helyzetet, hogy mit tegyen és mit tehet. Amit tett, a 30 százalék saját forrás kihasználása, jelentős előrelépés, és ezt mind a két oldalon nyugodtan elismerhetjük. Mérlegelnünk kell és kellett azt - s talán ezért voltunk mi, agrárosok mind a két oldalon kicsit visszafogottak az EU-s csatlakozás vitáiban -, ha vannak is aggályaink, hogy vajon van-e jogunk megkérdőjelezni az ország lakossága döntő többségének jobb életet, eredményes lehetőségeket hozó EU-s csatlakozást; akkor is, ha nekünk sok vagy nehéz küzdelmet kell megvívnunk.
A másik ilyen téma a kvóták kérdése. Azt hiszem, itt könnyebb az értékelés, hiszen minden egyes kvótával szabályozott termék esetében legalább a jelenlegi termelési szintet fenn tudjuk tartani, néhány esetben pedig mozgásteret biztosít a fejlődésre is. S mindezek mellett biztosítani fogja a már megszokott hazai lakossági, igen magas színvonalú élelmiszer-ellátást. Igaz ez a szántóföldi bázisterületre és a referenciahozamokra egyaránt.
Úgy gondolom, a legtöbb gondunk és bajunk - ami már elhangzott a vitában - az állattenyésztés területén várható. Jól tudjuk - a szakmában régen dolgozóknak ezt nem kell magyaráznom -, hogy egy ország agrárpolitikáját, az agrárnemzetek sorában elfoglalt helyét, de alapvetően az agrárkultúráját is a mezőgazdaság nehéziparának, az állattenyésztésnek a helyzete határozza meg. Magyarországon főleg három ágazat jelentős e területen, a szarvasmarha, a sertés és a baromfi. Közülük kettő nem kvótához kötött termelés. A szarvasmarha-ágazat esetében a magyar félnek sikerült elérnie, hogy a tejkvóta és a húsmarha-támogatások egy csomagban kerüljenek tárgyalásra, így jelentős fejlesztési mozgástér is maradt. A számokat már felsorolták képviselőtársaim, azokkal különösebben nem is érdemes foglalkozni. Az a közel 2 milliárd literes kvótamennyiség, aminek csak jó kétharmadát, 80 százalékát értük el az elmúlt időszakban, biztosíték a további fejlődésre.
Sokkal nehezebb helyzetben vagyunk jelen pillanatban a sertéstermelés területén; s át is térnék erre. Az EU-ban az úgynevezett puha rendtartású, viszonylag lazán szabályozott termékek körébe tartozik az ágazat, ami azt jelenti, hogy elsősorban a piaci verseny és a gazdák közötti erős versengés fog dominálni. De mindezek ellenére nyugodtan kijelenthetjük, hogy az a ciklikusság a termelésben, a felvásárlási árakban, ami Magyarországon az elmúlt tíz évet jellemezte - hogy másfél év alatt száz százalékkal voltak képesek a felvásárlási árak változni -, nincs az Európai Unióban. Ugyanis az európai uniós szabályozás lehetővé teszi a magántárolási díjak kifizetését, a piaci felesleg Unión kívüli exportjának igen jelentős támogatását. Ennek egy kicsit ma kárvallottjai vagyunk Unión kívül, mert ide érkezhet az erősen támogatott hús, amit a WTO nekünk tilt.
Mindezeken kívül olyan nemzeti és EU-s támogatások vannak állatjóléti, környezetvédelmi, állatorvosi, hullamegsemmisítési költségek csökkentésére, amelyeket mi is szívesen vennénk, és teljesen mindegy, hogy az előállított termék árában vagy a költségeink csökkentésében kapjuk meg ezeket a lehetőségeket.
Mit lehet ma tenni? Tudjuk, hogy a sertéstartók időről időre - maximum kétévente - az utakon próbálnak érvényt szerezni annak a jogos követelésüknek, hogy tisztességes munkáért tisztességes jövedelmet kapjanak. Mitől lesz ez más ezután az EU-ban? A mai magyar sertés- és kisebb mértékben a baromfitermelők helyzetéért alapvetően minden eddigi kormány szinte azonos nagyságrendben felelős. Ezért nagy, sőt óriási a felelőssége az EU-csatlakozás előtti utolsó kormánynak, hogy rendbe teszi ezt a két ágazatot, ami alapja a magyar mezőgazdaságnak, vagy magára hagyja, mint azt tették elődei. A kérdés ma az, hogy a sertés- és baromfipiac összeomlása, a takarmányigény jelentős visszaesése, a teljes ágazati csőd elkerülhető vagy nem. Erről ma kevés szó esett. S ezen az EU sem fog segíteni, ha mi nem akarjuk.
Maradjunk a sertéspéldánál! Végére jár-e és gyorsan a kormány annak, hogy az első hónapokban mennyi sertéshús érkezett az országba, ebből mennyi a humán fogyasztásra nem javasolt sertéshús mennyisége - megsúgom, körülbelül annyi, mint az előző tétel volt -, ebből mennyiből készült kutya- és macskatáp, mennyit használtak fel készítményekbe és hogyan lehet a magyar fogyasztók asztalára 600-800 forintos húsvéti sonkát tenni? Vagy hogy lehet milliárdos osztalékot kivenni az egyik nagy feldolgozó üzemből, amikor azok élharcosai a felvásárlói árak csökkentésének? Utánajár-e a kormány, hogy az esztelen árleszorító, mindenkit tönkretevő árversenyben mi a hipermarketok szerepe, amelyek ugyanezt saját országukban nem merik megtenni?
A kormány közel 10 milliárdot költött a sertéstámogatásra, a helyzet pedig egyre rosszabb. Meddig dobjuk a kútba a pénzt? Mindig a kormányról és nem csak az FVM-ről beszélek, hiszen a rendtartási törvényben megpróbáltuk elérni, hogy egy kézbe kerüljenek a jogosítványok, ne legyenek a Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az FVM között a feladatok elsikkadva. Ezt nem sikerült maradéktalanul végrehajtanunk, talán ez az utolsó felhívás segít ezen a területen is.
Úgy gondolom, hogy kollégáim a további részletekről még bőven szólni fognak. Elnézést kérek, hogy nem csak az EU-s feladatokkal foglalkoztam, hiszen az EU-ban már kevesebb gondunk lesz, mert ott nem lehet számla nélkül leadni és vásárolni a sertéseket, nem lehet minősítés nélkül forgalomba hozni, és nem lehet megtenni, hogy a külhonból behozott fagyasztott húst friss húsként árulják a magyar boltokban. Az EU-ban rend és fegyelem lesz, és ennek mi, tisztességes termelők örülünk, és nagyon sajnáljuk, hogy Magyarországon ezt a rendet nem lehetett megteremteni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me