NÓGRÁDI ZOLTÁN

Full text search

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy gondolom, Magyarország európai uniós csatlakozásának kettős célt kell szolgálnia. Egyrészt úgy kell integrálódnunk az európai gazdasági rendszerbe, hogy annak minden lehetőségét, kínálatát maximális módon ki tudjuk használni. Másrészt pedig a magyar társadalom minden tagjának éreznie kell ezen csatlakozás előnyeit, eredményességét, életkörülményeinek javítását, javulását és a sikerességet is.
A csatlakozás miatt veszteséget elszenvedni senkinek nem szabad, mert ha ez így történik - még egyszer mondom, a csatlakozás miatt -, akkor az sajnos azt a következtetést vonja maga után, hogy hitelét vesztheti a magyar agrár- és vidékfejlesztési politika.
Tisztelt Országgyűlés! A magyar tárgyalódelegáció Koppenhágában erősen koncentrált a közvetlen termelői kifizetések kondícióira - helyesen.
Az viszont abszolút nem volt helyes, hogy nem fordított elegendő figyelmet a vidékfejlesztési támogatásokra, amelyek ugyanúgy a közös agrárpolitika részét képezik, mint a termelői kifizetések. Annál is inkább, mert maga az Európai Unió is folyamatosan tereli át a vidékfejlesztési forrásokra a közvetlen termelői kifizetések forrásait 1992 óta. Ennek köszönhető, hogy az európai uniós tagállamok egyre nagyobb mértékben vidékfejlesztési forrásokat vesznek föl. Így Ausztria például, amely hasonló nagyságrendű ország, mint Magyarország, 2002-ben 120 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatást tudott lehívni azért, mert az osztrák költségvetésben biztosították hozzá a megfelelő önerőt, a megfelelő lehívási képességet.
Miért fontos az Európai Uniónak a vidék, és miért lenne fontos, hogy a magyar vidék is jól megérdemelten hasonló, osztrák mintájú támogatási forrásokhoz jusson? Nem kívánok az elmélettel foglalkozni, Gőgös Zoltán képviselő úr kiválóan fölmondta a leckét, azonban ehhez képest a gyakorlat és a valóság egy kicsit mást mutat. Kistelepüléseinken egyre több ember aggódik a jövője iránt, fiatalok és idősek egyaránt, és a legtöbb fiatal már úgy dönt, hogy elhagyja a szülőföldjét.
Azért is fontos a vidékfejlesztési támogatás, mert a fiatal magyar gazdálkodók számára, akik a jövőbeli agrárpotenciálunkat jelentik, nagyságrendekkel nagyobb támogatást kell nyújtanunk, mint amire a magyar költségvetés valamikor is képes lesz. Azért, mert a családi gazdaságok, amelyek az agrártársadalmunk 90 százalékát teszik ki - és itt szeretném megjegyezni, az Európai Unióban 10 hektár alatt működik a gazdaságok 68 százaléka -, csak kiemelt, és itt szeretném hangsúlyozni, nem normál, kiemelt támogatások mellett tudják versenyképességüket fönntartani, egzisztenciájukat biztosítani, és úgy gondolom, ez mindannyiunk közös és együttes érdeke. Azért, mert szükség van a termelői csoportok fölállítására éppúgy, mint hogy fejlesszük az agrárgazdaságunkat az élelmiszer-feldolgozás révén, az élelmiszer-kereskedelem, az élelmiszer-marketing révén, és ehhez nem nélkülözhetjük az európai uniós támogatásokat, még egyszer jelzem, akkor, ha a magyar költségvetésben biztosítjuk a szükséges 20 százalékos minimális önerőt, amely lehívhatóságot jelent.
Örülök, hogy Géczi képviselő úr néhány felszólalással korábban kiemelte a mórahalmi termelői értékesítő szervezetet. Én is úgy gondolom, hogy ez nagyon jó példa, hiszen az elmúlt négy évben, a polgári kormány ideje alatt pont ilyen vidékfejlesztési típusú támogatásnak köszönhetjük, hogy ma már több ezer termelő számára nyújtunk jövedelembiztonságot. Mondjuk, azzal már valószínűleg a mórahalmi gazdálkodók és a homokháti gazdálkodók is vitatkoznának, hogy a politikának mekkora szerepe volt 1995-ben a szövetkezet létrejövetelében. Én úgy gondolom, hogy ez inkább köszönhető a mórahalmiak bölcsességének és az önszerveződési, érdekérvényesítő képességüknek. Nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy egy ilyen vidékfejlesztési forrásnak köszönhetjük, hogy ma Mórahalom és térsége gazdálkodói bizakodóak, bizakodóan tekintenek a jövőbe, bíznak a jelenleg működő kormány vidékfejlesztési támogatási rendszereiben, és bíznak a jövőbeli támogatásaiban is éppúgy, mint a helyes agrárpolitikájában.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Úgy gondolom hát, hogy élelmeseknek kell lennünk, hogy ezeket a forrásokat le tudjuk hívni, hogy ezeket a forrásokat ki tudjuk használni a magyar vidéki népesség érdekében, amely a rendszerváltozás oltárán oly sokat áldozott, fiatalok és idősek egyaránt. Kérjük tehát a kormányt, hogy fordítson sokkal nagyobb figyelmet a vidéki népességre, annak életkörülményeire, jövedelmi viszonyaira, a vidék fejlesztésére, mert higgyék el, Magyarország nem lehet sikeres uniós tagként a vidék sikere nélkül.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me