DR. KOZMA JÓZSEF

Full text search

DR. KOZMA JÓZSEF
DR. KOZMA JÓZSEF, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az oktatási és tudományos bizottság áttekintette az előterjesztett törvénymódosítást, és a következő többségi megállapításokat tette. A felsőoktatásban kibontakozott folyamatok részben a társadalomban, a gazdaságban s nem utolsósorban jelentős részben magában a felsőoktatási rendszerben figyelhetők meg. Ezek a folyamatok régóta zajlanak, vannak azonban új keletű fejlemények és ellentmondások is. A kérdés ezek után az, hogy minden rendben van-e a magyar felsőoktatásban, amelyre természetesen az a válasz, hogy nem.
Mit éreznek ezekből a folyamatokból és ellentmondásokból az érintettek, és egy törvénymódosítással erre milyen válaszok adhatóak? A visszaigazolások a történtekre, a változásokra többrétűek. Egyrészt vannak mindenki számára látható, mindenkit érintő nagy változások, ilyen a felsőoktatás tömegessé válása. Másrészt a felsőoktatás rendszerén belül levők személyesen érzik az integrációval, az akkreditációval kapcsolatos előrelépéseket, néha ellentmondásokat és feszültségeket. Természetesen vannak olyan korkövetelmények, amelyek a külső és belső feltételeket egyaránt módosítják, ilyen a nyelv, a számítástechnikai, informatikai ismeretek iránt megjelenő igény, amely bemeneti, illetve kimeneti oldalon egyaránt hat követelményként a felsőoktatásra.
Arra a kérdésre tehát, hogy megérett-e a helyzet egy törvénymódosításra, az a válaszunk, hogy nagyon is. Lehatárolhatóak-e ezen problémakörökből azok a kérdések, ügyek, amelyek megoldására a mostani törvényjavaslat, módosítás megoldást kínál? Erre az a válaszunk, hogy igen, ilyen ügyek lehatárolhatóak, természetesen a választ az ügyek jellegére és pontos körére elsősorban azok tudják megadni, akik legilletékesebbek a válasz megfogalmazására. Nyilván elsősorban azok, akik részt vesznek magában a felsőoktatásban: diákok, hallgatók, oktatók; akik a felsőoktatással kapcsolatos terhekkel, feladatokkal, nehézségekkel néha találkoznak: szülők, családok; és akik felhasználják a felsőoktatás által nyújtott, társadalmilag is fontosnak tartott tudást: ilyenek a nemzet intézményei, egyáltalán a magyar közoktatás, mindenhol, ahol a tudást használják és nem utolsósorban a gazdálkodó szervezetek.
Mindegyik szereplő természetesen találkozik átfogó kérdésekkel és nagyon is napi konkrét problémákkal. A tömegoktatás hatásaként a hallgatói jogok és ezen jogok orvoslásának kérdése feszítő gond lett. A hallgatók munkafeltételeit a tömegesség következtében és az ezt nem követő kubatúranövekedések miatt is javítani kell, beleértve ebbe az esélyegyenlőséget is szolgáló kollégiumi férőhely-növekedést, -növelést is. Az esélyegyenlőség témakörében a fogyatékkal élők számára a felsőoktatás keretében is biztosítani kell a normális tanulási, tanulmányi feltételeket.
A munkaerő-piaci változások is jelentősen hatnak követelményként a felsőoktatásra. Az államilag finanszírozott képzések körét már csak emiatt is át kell tekinteni, és vizsgálni kell, hogy milyen további körökre és milyen további célzott csoportokra kell kiterjeszteni az állami finanszírozást is. A nyelvvizsga-követelménynek egy nagyon reális változtatása van a benyújtott javaslatok között. A realitás ugyanis az, hogy törvénnyel kikényszeríteni nem minden megoldást lehetséges, 40 éves életkor fölött már irreális arra késztetni meglett embereket, hogy bár a tanulmányokat elvégezni, a tudást megszerezni természetesen képesek, de a nyelvvizsga követelményének már nem biztos, hogy meg tudnak felelni.
A kimenet oldalát folytatva az előbbi után: a végbizonyítvány, a záróvizsga kérdésében egyértelműbb helyzet keletkezhet a törvényjavaslat elfogadásával, míg a bemeneti oldalon a felvételi vizsga szabályainak alapvető megváltoztatása nem is annyira a felsőoktatásra, mint inkább a magyar oktatási rendszer egészére, a közoktatásra is hat.
A többség úgy látja tehát, hogy a célzott körben tervezett törvényi módosítások általános vitára alkalmasak, és éppen ezért általános vitára ajánljuk is őket a tisztelt Háznak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me