DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az oktatási bizottság ülésén az ellenzéki pártok a felsőoktatási törvény módosítására vonatkozó előterjesztést - igaz, egy szavazatkülönbséggel, tehát olyan túl nagy többségről és kisebbségről beszélni talán nem indokolt, de - általános vitára alkalmatlannak ítélték meg.
Az oktatási tárca ülésen jelen lévő képviselői a hozzájuk intézett képviselői kérdésekre érdemi választ nem adtak, mellébeszéltek, semmitmondó általánosságokat fogalmaztak meg. A bizottságnak ilyen mértékű semmibevétele nemcsak az ellenzéket, hanem a kormánypárti oldalt is joggal háborította fel. Szabó Zoltán képviselő úr hangot is adott ezen véleményének. Az Oktatási Minisztérium szakemberei nem tudják megválaszolni a kérdéseket, megindokolni a tárca törvényben megnyilvánuló elképzeléseit, koncepcióját, s ez még a kormánypártoknak is szemet szúr; nos, ez a körülmény már önmagában is kételyeket ébreszt a törvénytervezet általános vitára való alkalmasságával kapcsolatban.
A felsőoktatási törvény módosítására irányuló előterjesztés tartalma több vonatkozásban sincs összhangban az indoklással. A törvényjavaslat általános indoklása a hallgatói létszám növekedésére, az intézményhálózat átalakulására, az európai uniós csatlakozásra és a bolognai folyamatra, azaz az európai felsőoktatási térség kialakítására hivatkozik, ám a hivatkozott feladatokkal, a felsőoktatás előtt álló új kihívásokkal, az ezekre adandó magyar válaszokkal, a magyar felsőoktatás európai uniós versenyképességével szinte egyáltalán nem foglalkozik. Árulkodó, hogy a miniszter úr az előbb expozéjában is arról beszélt, hogy a bolognai folyamathoz illeszkedően a kísérleti jellegű többszintű képzés bevezetésére mód nyílik.
(10.10)
Nem tudom, hogy ez a törvényben hol és merre lelhető fel, mert gyakorlatilag nincs benne.
Az előterjesztés nemhogy előmozdítaná a hazai felsőoktatás további fejlődését, hanem színvonalában, minőségében inkább visszaveti azt, sőt mindezt betetőzve kaotikus, átláthatatlan, kezelhetetlen állapotokat idéz elő. Sem a diákok, sem pedig tanáraik vagy szüleik nem tudják majd ennek alapján, hogy a közeljövőben hogyan, milyen kritériumok alapján kerülhetnek be a felsőoktatásba.
A Magyar Akkreditációs Bizottság szakmai kontrolljának kiiktatása miatt egyetlen intézmény sem lehet abban biztos, hogy az általuk egyetemi tanárnak javasolt tudósok valóban felterjesztésre kerülnek-e, hiszen a törvény ezt nem írná elő kötelezően a miniszter részére.
Bizonytalanságot és aggodalmat kelt a törvénynek az egyetemi tanárok nyugdíjazására vonatkozó elképzelése, ahogyan a hallgatók elérhetőségi címét és egyéb személyes adatait egyaránt tartalmazó minisztériumi adatbázis létrehozására irányuló terv is. Ez utóbbi egyébként jogi szempontból is aggályos, ahogyan a törvénytervezetnek azon részei is, amelyek szerzett jogok csorbítását eredményeznék.
Az előterjesztés számos, egymásnak ellentmondó szabályozást tartalmaz, ami értelmezhetetlenné és alkalmazhatatlanná teszi a jogszabályt. A benyújtott törvénymódosítás szövegének ismeretében immár érthető, hogy miért övezte oly nagy titkolózás az elmúlt hónapokban a felsőoktatási törvény előkészítését. Kínos, ha az érintettek és a hozzáértők előtt idő előtt kiderül az igazság, nevezetesen az, hogy az Oktatási Minisztérium a nagy szavakon és ígéreteken kívül szakmailag gyenge, koncepciótlan, átgondolt cselekvésre képtelen tárca; ahogyan kínos, sőt botrányos az is, hogy egy ilyen tákolmány elkészítésére a tárca, ahogy azt a politikai államtitkár úr a parlamentben elismerte, közel százmillió, azaz oldalanként több mint hárommillió forintot fordított. Ez a törvényjavaslat nem épít, hanem rombol. Nyugalom és kiszámíthatóság helyett bizonytalanságot és sok vonatkozásban a pártállami időket idéző politikai befolyásolást hoz létre a felsőoktatásban. Általános vitára tehát alkalmatlan.
Az pedig, hogy maga a miniszter sincs tisztában a törvénytervezet tartalmával, ahogyan az előbb az expozéból kiderült, még inkább megerősíti a javaslat vitára való alkalmatlanságáról alkotott véleményünket.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me